Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
Bobek: Botanicy szacują natężenie światła w lesie korzystając z zależności log=I/I0=−0,43NDI, gdzie:
I−natężenie światła w odległości l metrów od brzegu lasu
I0−natężenie światła na brzegu lasu
N−średnia liczba drzew na 1 metrze kwadratowym lasu
D−przeciętna średnica pni na wysokości wzroku (wyrażona w m)
Zaznacz poprawną odpowiedz.
Oblicz, ile procent światła przenika do młodego lasu na odległość 10m od brzegu,
jeżeli średnio na jednym metrze kwadratowym rośnie jedno drzewo o średnicy pnia równej 10cm.
A. Mniej niż 20%
B. Nie mniej niż 20% i więcej niż 30%
C. Nie mniej niż 30% i nie więcej niż 50%
D. Więcej niż 50%.
4 gru 18:51
Bobek: Ktoś coś?
4 gru 19:23
yht:
N = 1
D = 10cm = 0,1 m
log(I/I0) = −0.43*1*0.1*10
log(I/I0) = −0.43
| I | |
| = 10−0.43 * 100 % = 10−0.43 * 102 % = 101.57 % |
| I0 | |
10
0 % = 1%
10
1 % = 10%
10
1.5 % = 10
32 % = 10
√10 % ≈ 10*3.16 = 31,6%
10
1.66 % ≈ 10
53 % = 10
3√105 % ≈ 10*46.5 = 46.5 %
10
1.5 % < 10
1.57 % < 10
1.66 %
31,6% < 10
1.57 % < 46.5 %
Odp. C Nie mniej niż 30 % i nie więcej niż 50 %
4 gru 20:48
'Leszek: Podaj poprawnie wzor , bo to co napisales nie ma sensu ! ! !
4 gru 20:51
Bobek: log=ii z indeksem 0
4 gru 22:26