grupy
algebra:
Czy istnieje monomorfizm grup f:G→H? Jesli tak, wskazac przyklad i wyznaczyc obraz.
G=D4, H=S8.
4 gru 21:27
jc: Np. tak
D4 = {g1, g2, g3,..., g8}
gi(gj)= gi gj
gi permutuje elementy D4
więc jest elementem S8
(możesz zamiast o elementach D4 myśleć o numerach elementów).
−−−−
Można też inaczej
D4 → S4 →S8
ale będzie trochę więcej pisania.
4 gru 22:39
algebra:
Ok. A jakby wygladal ten drugi sposob?
5 gru 10:59
jc: D4 to grupa izometrii kwadratu. Każda tak izometria permutuje 4 wierzchołki kwadratu,
a więc każdą izometrie można traktować jako element S4.
O S4 można można myśleć jako o podzbiorze S8 złożonym z permutacji,
które nie ruszają elementów 5,6,7,8.
5 gru 12:02
algebra:
Dziekuje.
5 gru 13:20
algebra:
Czyli:
g: D
4→S
4,
| | | 1 2 3 4 | | | a(1) a(2) a(3) a(4) | |
| |
g(a)= | |
| | |
h: S
4→S
8,
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | π(1) π(2) π(3) π(4) 5 6 7 8 | |
| |
h(π)= | |
| | |
Zatem f: D
4→S
8, f=h−g.
Tak?
3 gru 13:57
algebra: ?
4 gru 16:47
algebra: Dobrze?
5 gru 13:09