Oblicz x z tego równania logarytmicznego
Makaz: log
4 x = log
2{2} 10
5 Oblicz x [ po = chodzi o logarytm o podstawie
2 pierwiastki z dwóch z 10 do 5 potęgi]
próbowałam to zrobić 2 sposobami ale jakoś mi nie wychodzi
4 gru 19:15
===:
log
4x=log
2√210
5
| | log4105 | |
log4x= |
| itd  |
| | log42√2 | |
4 gru 19:23
Makaz: O, to tak! To zrobiłam tak.
Liczyłam dalej, że:
log
42
√2 = y
y = 5/4
tylko co z tym potem zrobić?
4 gru 19:39
Makaz: Właśnie z tym itd mam problem :'))
4 gru 19:41
Janek191:
log
4 x = log
2√2 10
5
log
22 x = log
21,5 10
5
| | 2 | |
0,5 log2 x = |
| log2 105 / *2 |
| | 3 | |
log
2 x = log
2 ( 10
5)
43
x = 10
203
4 gru 19:48
Makaz: Dziękuje bardzo! <3
4 gru 20:37
Makaz:
0,5 log2 x = dwie trzecie log2 105 / *2
tylko nie rozumiem skąd wzięło się 0,5 i 2/3 przed tymi logarytmami. przez coś je podzielono?
4 gru 20:58
4 gru 20:59
4 gru 21:00
Makaz: I niestety w podręczniku wychodzi inaczej bo jest 106 * √100 trzeciego stopnia
4 gru 21:02
Janek191:
10203 = 10623 = 106*1023 = 106 *3√100
4 gru 21:12