Równanie trygonometryczne
Kasia: Rozwiąż równanie:
sin4x+cos4x=cos4x
4 gru 21:09
Kaspian: sin4x+cos4x=cos2 2x − sin2 2x = (cos2 x − sin2 x)2 −4sin2 x*cos2 x=cos4 x + sin4 x
−6sin2 x*cos2 x
sin2 x * cos2 x=0
4 gru 21:16
Eta:
sin
4x+cos
4x= (sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x= 1−0,5sin
2(2x)
i cos(4x)=1−2sin
2(2x)
1−0,5sin
2(2x)=1−2sin
2(2x)
| | π | |
sin2(2x)=0 ⇒ 2x=kπ⇒ x=k* |
| , k∊C |
| | 2 | |
4 gru 21:20
Adamm: sin
4x+cos
4x=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x
sin
2x=0
sinx=0
4 gru 21:20
Adamm: dwójkę zgubiłem
4 gru 21:21
Eta:
4 gru 21:21
Kasia: Dziękuje!
4 gru 22:14