równoległobok
matma:
W równoległoboku przekątna o długości 12 dzieli kąt ostry równoległoboku
na dwa kąty o miarach 30o i 45o
Oblicz obwód i pole tego równoległoboku
4 gru 20:08
Maciess: Podpinam się, ostatnio padłem na tym zadanku
4 gru 20:10
Eta:

rys. i na nim trójkąty "ekierki" i ich własności......
.................................................
to h
√3+h=12 ⇒ h(
√3+1)=12 /*(
√3−1)⇒ 2h=12(
√3−1)
Obwód: L= 2h(
√2+1)=...............
Pole : P= 12*h =...............
teraz tylko dokończ obliczenia
4 gru 20:18
Eta:
@
Maciess ...... czyżby K−ce ?
4 gru 20:21
Maciess: @Eta Tak, kocham Cię za te piękne rozwiązania z rysunkami

Znasz te zadanka na
pamięc czy są dla Ciebie takie łatwe?
4 gru 20:29
Eta:
4 gru 20:54