matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice z e
pilne:
Oblicz granice z e an= lim x
>
inf (x/x+3)
x−1
4 gru 22:37
piotr:
=lim
x>inf
(1 + 3/x)
1−x
= lim
x>inf
(1 + 3/x)((1 + 1/(x/3))
x/3
)
−3
= e
−3
4 gru 23:32