Prośba o podpowiedzi do całek (całowanie przez podstawienie)
Całkowy: Proszę o podpowiedzi do całek. Nie mam pomysłu jak się za nie zabrać.
Dozwolone całowanie przed podstawienie.
19. ∫(x7 * 5√x4−5)dx
30. ∫(cos(√x√x)dx
32. ∫tg(x)(1+tg4x)cos2xdx
33. ∫sin√x√xdx
Zastanawiam się też, dlaczego:
Całkę ∫1tg3xcos2xdx obliczyć można podstawiając:
tgx = t
1cos2xdx = dt
wychodzi −12ctg2x +
zaś przekształcając ta całkę do postaci ∫cosxsin3x dx i stosując podstawienie
sinx = t
cosxdx = dt
wychodzi −12sin2x + c, zatem wyniki się różnią.
Z góry dzięki za pomoc i wyjaśnienia.
4 gru 10:44
Jerzy:
19) podstawienie: x
4 − 5 = t ; 4x
3dx = dt
| | 1 | |
30) podstawienie: √x = t ; |
| dx = dt |
| | 2√x | |
4 gru 10:48
Jerzy:
33) analogicznie do 30
4 gru 10:49
Jerzy:
| | 1 | |
32) podstawienie: tgx = t ; |
| dx = dt |
| | cos2x | |
4 gru 10:50
Jerzy:
Co do pytania. Policz pochodne obydwu wyników.
4 gru 11:08