matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt prostokątny ma bok a = 8 i okrąg wpisany o r =2. Oblicz obwód trójkąta
Bogo17:
4 gru 11:22
Janek191:
Z tw. Pitagorasa mamy : 8
2
+ (x + 2)
2
= ( x + 6)
2
64 + x
2
+ 4 x + 4 = x
2
+ 12 x + 36 8 x = 32 x = 4 Obwód L = 8 + 6 + 10 = 24 ===============
4 gru 16:03