matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.5.2014
Zadania
Odp.
3
Arek:
:::rysunek::: Oblicz x:
0
ołówek:
Cześć, czy ktoś umiałby w "łopatologiczny" sposób odpowiedzieć mi na poniższy problem?
1
tyu:
3
rząd:
[1 1]
42
fff:
Co oznacza kreska nad liczbą? Konkretnie chodzi mi o przykład z jednej książki z części zatytułowanej "przedstawienie liczby
0
swobodny:
Płytka jest ograniczona parabolą y
2
=2px i cięciwą przechodzącą przez ognisko paraboli. Gęstość jest odwrotnie proporcjonalna do odległości dowolnego punktu tej płytki od kierownicy
0
tyu:
3
hilf:
hej mam krotkie pytanko dotyczące statystyki matematycznej. Otóż jeżli mam dane np. dwie próby, a w związku z tym: dwie średnie, dwa odchylenia dwie liczebności i mam zweyfikować hipotezę,
4
swobodny:
Dana jest płytka o promieniu a. Jej gęstość w każdym punkcie jest wprost proporcjonalna do kwadratu odległości od środka tej płytki. Oblicz masę tej płytki. (współczynnik
1
abc:
Moze ktos mi poomc w liczeniu pol obszarów bryl podwojna calka,moj problem jest z wynzaczeniem kttore od ktorego mam odjasc
4
ya18:
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
3
swobodny:
Hej. Jak obliczyć pole okręgu x
2
+y
2
=1 bez parametryzaccji z całki, wykorzystując jego wzór?
1
Mucha:
Losujemy 3 kule bez zwracania z urny, w której jest 7 kul ponumerowanych od 1 do 7. Ile wyników otrzymamy jeśli suma liczb jest liczbą nieparzystą?
6
Kamil:
d
2
y
dy
+5
+3y=sin(y)
dt
2
dt
dokonać linearyzacja równania dla małych odchyłek, zakładając, że :
0
Wymierne ;/:
Tak jak kolega w tym równaniu nie mogę go doprowadzić do odpowiedniego rozwiązania.... Wie ktoś jak je rozwiązać ?
6
monia:
funkcja f(x)=
1+x
x−1
gdzie x jest różne od 1 dla pewnego argumentu przyjmuje wartość
√
2
. wyznacz ten argument
4
monia:
wyznacz dziedzine funkcjii f(x)=
√
3−x
+
1
√
x+2
2
tyu:
1
idalia:
Wielomian f=x
5
+3x
4
+5x
3
+6x+2 należący do Z
7
[X] przedstawić w postaci f=(X−a)
k
*g, a=6 i podać krotność
8
Ola:
Udowodnij, że jeżeli liczby b, d, b + d są różne od zera oraz a/b=c/d to a+c/b+d=c/d kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać. wiem jedynie co będzie tezą a co założeniem, ale nie umiem
8
patryk:
losuje punkt z odcinka [−2,6], jakie jest prawdopodobienstwo ze wylosowana liczba jest dodatnia niewymierna?
1
swobodny:
obliczyć masę łuku x=3t , y=t
3
o danej gęstości x
3
+y w punkcie (x,y) dla 0≤t≤1
5
kamwion:
Wynik spotkania . Każdy rozgrywany mecz piłkarski ma 3 możliwe zakończenia. Wygrana Gospodarzy , Wygrana Gości , Remis
1
Amasend:
Chciałbym się dowiedzieć, który wynik jest prawidłowy, czy wszystkie są prawidłowe:
x
∫
dx
x
2
+
1
2
x−
3
16
2
bezsilny Piotr:
wyniki juz za 28 dni , a ja boje sie ze polaka nie zdałem... z matmy jestem swietny ale polak to dno... pomocy, jak mam sie odstesowac ,czy ktos ma taki problem jak ja ?
1
geometria :(:
Oblicz wysokość trapezu o obwodzie 72 cm, którego podstawy mają długość 30 cm i 9 cm, a jedno ramię jest dłuższe od drugiego o 7 cm.
1
Baeer:
Siemka jak się rozwiązywało takie równania? 0,99
n
≤0,5
2
Assu:
Znaleźć równania płaszczyzn przechodzących przez punkt A(−1,2,4) i równoległych do płaszczyzn układu współrzędnych.
1
abc:
z=10−x−y jak to narysowac? moge rozbic to na czynniki :
8
szeregus:
zbieżność szeregu
2
Asia:
rozwiąż równania: a) x−2/x+2 =x+1/x−5
2
Asia:
narysój wykres funkcji f(x)=2/x−1−2
26
kyrtap:
Jak chcesz mogę Tobie pieprznąć(zeskanować) cały zeszyt z rozwiązaniami takich równań i nierówności?
3
Asia:
napisz równanie prostej prostopadłej do y= 2x−6, p=(−2;8)
11
Verdoux:
Witam prosiłbym o rozwiązanie tego równania:
7
geometria :(:
Oblicz wysokość trapezu o obwodzie 72 cm, którego podstawy mają długość 30 cm i 9 cm, a jedno ramię jest dłuższe od drugiego o 7 cm.
9
byby:
W kwiaciarni są cztery gatunki kwiatów. Ile różnych bukietów można utworzyć z siedmiu kwiatów.
32
pat0lzz:
Witam, pomoglby mi ktos rozwiazac te uklady rownan metoda graficzna i narysowac wykres?
6
Stef:
Wyznacz zbiór wartości: sinx*ctgx−cosx*tgx Odpowiedź:ZW=<−
√
2
,−1)u(−1,1)u(1,
√
2
)
15
Marika :):
[ ( 5 1/2−3 1/4) : 2 1/4 + 7 5/8]: 2 7/8 =
35
zadanie:
Zbadaj bezposrednio z definicji liniowa niezaleznosc nastepujacych ukladow wektorow w przestrzeni wektorowej R
2
[x].
5
n3rv:
Witam jak mam obliczyć a5 w takim zadaniu : a4=1 a3*a4=3 wyliczam sobie a3=3 i niewiem jak policzyć a5 teraz ?
20
idalia:
W pierścieniu liczb zespolonych rozwiąż równanie 9x
4
+15x
3
+16x
2
+7x+1=0
2
oski:
X
3
+x
2
=3x x (x
2
+x−3)=0
12
kasia:
Średnia wieku 20 mieszkańców pewnego bloku wynosi 45 lata. Gdy do wolnego mieszkania wprowadził się nowy mieszkaniec, średnia zwiększyła się o 2 lata. Ile lat ma nowy mieszkaniec
0
saymon815:
Witam, mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć wynik tego zadania?
5
Stef:
Witam, chciałbym się zapytać jak mógłbym rozwiązać takie zadanie: 1.Zaznacz na osi odciętych zbiór rozwiązań cosx<3/4 , x∊<−π/2,2π>
4
Anusia:
Zad. 1 Liczby x−1, 6, 10 tworzą ciag arytmetyczny. wyznacz x.
1
asd:
Oblicz sumę s12 ciągu arytmetycznego an:
4
Mlodziak:
Oblicz: 1. (3
5
)
3
=
15
Katarzyna:
zad.1 Z talii 52kart losujemy cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
3
fabioo:
f(x)=3e
2x
−4700x
13
Stefan:
2
5
x
−
1
*3
3
x
−
1
=6
x
+
8
*4
x
2
john2:
W koło o promieniu 1 wpisano kwadrat. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany na tym kole punkt znajdzie się w kwadracie?
4
mat:
Zbadaj monotoniczność ciągów:
1
Blue:
Jeszcze z tym mam mały problem: Zbadaj ciągłość funkcji f:
8
Ggg:
Oblicz wyraz pierwszy i różnicę ciągu arytmetycznego (an) wiedząc, że: a1+a4=17 i a2+a8=32.
3
Blue:
Zbadaj ciągłość funkcji f
x
2
−2x−3
d) f(x) =
dla x ≠ 3
x−3
f(x) = 4 dla x = 3
2
Stefan:
Jak to rozwiązać?
5
x
−
+
=
√
x+1
−4
4
16
3
Ja:
Witam, mam kilka przykładów ze zbieżności punktowej i jednostajnej. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu jednego przykładu
3
Paweł:
Nie było mnie w szkole na tej lekcji proszę o pomoc:
2
john2:
Na tramwaj składający się z dwóch wagonów czeka 20 pasażerów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że do każdego wagonu wsiądzie „równo” 10 pasażerów.
3
ewa:
Oblicz wartosc wyrażenia : sin 120 stopni * tg 150 stopni plus sin 135 stopni * cos 45 st.
1
Jagódkowata:
Prosta równoległa do y=−3x+5 i przechodząca przez punkt (−2;2)
2
na egzmain :
Na trójkącie o bokach pierwiastek z 3, 5 i 8 opisano okrąg. Oblicz Pole kola wyznaczonego przez okrąg ,
2
Karol96:
W tysiacu gra sie talia 24 kart, od 9 wlacznie do asow (ktore sa starsze niz krol). 4x 9, walet, dama, krol, 10, as = 24. W wersji dla dwoch graczy, kazdy z nich otrzymuje po 10 kart.
1
CK:
2x−y+3z=7 x−3y−5z=−8
11
Adzia:
Bardzo bym prosiła o obliczanie i podanie wyników do tego zadania, ponieważ męczę się z nim i nie wiem czy dobrze mi wychodzi a w tego typu zadaniach ciężko rozwiązania zweryfikować a
2
anka:
czy ktoś wytłumaczy mi metodę nie wprost przy logice matematycznej?
119
kyrtap:
Nocna podróż cz. 9
2
Marcin:
Oblicz wszystkie kąty trójkąta o wierzchołkach: A=(3,2,5) B=(4,4,5) C=(3−2√3,2+√3,5) zrobić wektory AB BC pomnożyć skalarnie i wyliczyć