Uklad rownan
pat0lzz: Witam, pomoglby mi ktos rozwiazac te uklady rownan metoda graficzna i narysowac wykres?

a)−3x+y=−5
x+y=1
b)3x+y=−4
x−2y=−6
c) 2x−y=−1
x−2y=−5
31 maj 15:50
J: Wiesz jak wygląda wykres funkcji liniowej: y = ax + b ?
31 maj 15:53
Krystian:

a)
{−3x+y=−5 ⇒ y=3x−5
{x+y=1
y=3x−5
3x−5=1−x
4x=6
x
0=1,5
31 maj 15:55
J: No to narysuj jeszcze prostą: y = − x + 1 ... i niech się przetną.
31 maj 15:58
Krystian: J ale ja nie chcę gotowca dawać, dałem tylko część zadania
31 maj 15:59
J: OK...
31 maj 16:00
pat0lzz: y=1−1,5=−0,5
dlaczego tak wykres narysowales? hmm, nie kumam
31 maj 16:01
31 maj 16:07
pat0lzz: A moglbys mi Ty wyjasnic skad te kropki sa?
31 maj 16:11
Krystian: Te kropki są pomocnicze.
Masz funkcje liniową:
y=3x−5
y=−x+1
Narysowałem Ci y=3x−5
A teraz wyjaśnienia: ... dla
x=0 to y=−5
x=1 to y=−2
x=2 to y=1
itd...
Stąd te kropki żeby było łatwiej narysować.
Teraz narysuj y=−x+1
x=0 to y = ...
x=1 to y = ...
itd

I to wszystko. Cały podpunkt 'a'
31 maj 16:18
pat0lzz: Wstyd mowic, ale troche dalej nie rozumiem..
x=0 to y=−5 dlaczego y=−5 ?
31 maj 16:25
Krystian:
y=(3*0)−5
no więc y=−5 wtedy
3*0 = 0 ...
Czyli dla x=0 y=−5
31 maj 16:30
pat0lzz: Ale nie trzeba rysowac tych ('pomocniczych kropek')

czyli jak y mi wyszedl y=−0,5 to jak narysowac? pomoglbys? na tym przykladzie sprobuje zrobic
podpunkt b)
31 maj 16:37
Krystian:

Jasne, że nie trzeba.
a)
{−3x+y=−5 ⇒ y=3x−5
{x+y=1 ⇒ y=1−x
y=3x−5
3x−5=1−x
4x=6
x
0=1,5
Narysowałem Ci
y=3x−5
x=0 to y=−5
x=1 to y=−2
x=2 to y=1
itd...
Narysowałem Ci
y=1−x
x=0 to y=1
x=1 to y=0
x=2 to y=−1
itd...
Teraz już bez kropek pomocniczych

Teraz już rozumiesz?
31 maj 16:44
J: Spróubj odpowiedzieć na pytanie: Czy punkt A (1, 2) należy do prostej: y = x +1 ?
31 maj 16:47
pat0lzz: hmm, probuje i jest coraz lepiej... Dalbys rade jeszcze zrobic podpunkt b) i c) ? Bo widze, ze
Ty masz to w malym paluszku
31 maj 16:52
Krystian: Teraz jest Twoja kolej. Ja swoje zrobiłem, pokazałem jak rozwiązać.
Jestem tegorocznym maturzystą i powiem Ci, że na maturze pomocy z zewnątrz nie dostaniesz.
Tylko Ty i Twoja głowa + tablice matematyczne.
Do roboty leniuchu!
31 maj 16:53
J: Odpowiedz na pytanie,które Ci zadałem.
31 maj 16:57
pat0lzz: Nie mam pojecia
31 maj 17:04
J: Uważaj ... punkt należy do prostej, jeśli jego współrzędne spełniają wzór tej prostej.
Mamy: punkt A ma współrzędne: x = 1 , y = 2 i prosta: y = x +1
Podstawiamy za x, x= 1 i sprawdzmy, czy y = 2
2 = 1 + 1 ⇔ 2 = 2, punkt należy do prostej.
Sprawdź, czy punkt B ( 2,6 ) należy do prostej: y = 2x + 2 ?
31 maj 17:10
pat0lzz: x=2 y=6 i prosta y=2x+2
6 = 2 + 2 = 4
Nie nalezy ?
31 maj 17:23
daras: ale was wkręca, spryciarz
31 maj 17:25
5-latek: Witaj
J
ma byc 6=2*2+2 to nalezy czy nie ?
31 maj 17:26
5-latek: Czesc

Ale to wtedy widac czy rozumie czy nie
31 maj 17:27
J: Cześć "małolat"...
31 maj 17:27
zawodus: 5−latek 
zajrzyj do mojego tematu jeśli masz ochotę i czas
31 maj 17:29
pat0lzz: Tak nalezy
31 maj 17:33
J: Zaczynasz czuć klimat... masz prostą : y = 2x +4 i masz narysować jej wykres.
Musisz znaleźć dwa punkty, które należą do tej prostej ... spróbuj..
31 maj 17:36
daras: żeby narysować wykres trzeba mieć ołówek i użyć linijki
31 maj 17:52
J: I papier..
31 maj 17:53
pat0lzz: Pytanie jak znalezc te punkty hehe
31 maj 18:05
5-latek: Zawodus . Jak wroce do domu (bo muszse wyjechac z rodzicami to spojrze .
31 maj 18:21
daras: można też kredkami
31 maj 19:42