Symetryczna kostka prawdopodobieństwo
Adzia: Bardzo bym prosiła o obliczanie i podanie wyników do tego zadania, ponieważ męczę się z nim i
nie wiem czy dobrze mi wychodzi a w tego typu zadaniach ciężko rozwiązania zweryfikować a
niestety akurat do tego nie posiadam. Z góry dzięki

Rzucamy 8−krotnie symetryczną kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia "szóstki"
0,1,2,3,4,5,6,7,8 razy ?
b) 3 razy szóstki
c) co najwyżej 2 razy szóstki
d) co najmniej 1 raz "szóstki"
e)więcej niż 5 szóstek
31 maj 01:19
kyrtap: Ω − zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
IΩI = 68
31 maj 01:20
kyrtap:

zacznę od podpunkt b)
A − " wyrzucenie szóstki 3 razy"
IAI = C
38 * 5
5
31 maj 01:25
kyrtap:

c) B − " wyrzucenie co najwyżej 2 razy szóstki"
IBI = 5
8 + C
18 * 5
7 + C
28 * 5
6
| | 58 + C18 * 57 + C28 * 56 | |
P(B) = |
| |
| | 68 | |
31 maj 01:33
kyrtap: d) Tutaj posłużę się zdarzeniem przeciwnym :
D − "wyrzucenie co najmniej 1 raz szóstki"
D' − "wyrzucenie co najwyżej 1 raz szóstki"
D' = 5
8 + C
18 * 5
7
P(D) = 1 − P(D')
31 maj 01:38
31 maj 01:41
kyrtap: e) C − "wyrzucenie więcej niż 5 szóstek"
ICI = C
68 *5
2 +C
78 * 5 + C
88
| | C68 *52 +C78 * 5 + C88 | |
P(C) = |
| |
| | 68 | |
31 maj 01:41
kyrtap: Proszę bardzo
31 maj 01:42
daras: za to ja nie spodziewałem się, że w ogóle zabrałaś się do tego zadania − typowy chwyt: wrzucam
w nocy treść a rano (ewentualnie w południe, gdy ciężkie wstawania po oglądaniu "House of
cards" do 2 w nocy

) drukuję sobie gotowca
31 maj 09:38
Adzia: Daras, chciałam tylko zweryfikować swoje obliczenia, nie mierz innych swoją miarą.
31 maj 10:35
daras: każdy ma swoją miare w oku
31 maj 16:03
daras: wyglądasz mi na kawał męczennicy
31 maj 16:04
Adzia: Skoro potrafisz dojść do takich wniosków po jednym zdaniu i po pierwszym(!) umieszczonym przeze
mnie zadaniu na tym forum, to gratuluję.
1 cze 12:31