srednia
kasia: Średnia wieku 20 mieszkańców pewnego bloku wynosi 45 lata. Gdy do wolnego mieszkania wprowadził
się nowy mieszkaniec, średnia zwiększyła się o 2 lata. Ile lat ma nowy mieszkaniec
31 maj 14:28
zawodus: na pewno mniej niż 200 lat
31 maj 14:30
31 maj 14:41
Piotr 10: 49 lat
31 maj 14:42
Bogdan:
49?
31 maj 14:59
kasia: mi wyszlo 68.. to juz niewiem
31 maj 21:39
Piotr 10: Mój błąd był, zaraz to przeliczę.
31 maj 21:41
Piotr 10: Mi wyszło 87 lat
31 maj 21:45
Piotr 10: Pokaż swoje obliczenia
31 maj 21:45
kasia:
x1+...+x20+x=47
47*15+x=33*15+47+21=68
masakra jakas
31 maj 21:50
Piotr 10: Strasznie dzwiny sposób. Ja pokaże swój
gdzie Z − suma lat wszystkich mieszkańców przed zdarzeniem
Z+y − suma lat wszystkich mieszkańców po zdarzeniu
y − wiek nowego mieszkańca
Rozwiąż to
31 maj 22:02
Bogdan:
Przecież to proste arytmetyczne zadanie. Nowy mieszkaniec ma 21*47 − 20*45 = 87 lat.
31 maj 22:12
Piotr 10:
31 maj 22:13