kombinatoryka
byby: W kwiaciarni są cztery gatunki kwiatów. Ile różnych bukietów można utworzyć z siedmiu kwiatów.
31 maj 16:05
daras: tyle ile jest kombinacji z powtórzeniami
31 maj 16:51
byby: no też o tym myślałem, ale chciałem to zrobić za pomocą tych bardziej podstawowych wzorów, bo
ten na kombinację z powtórzeniami to jest taki mniej znany wzór
31 maj 17:03
J: Hej "daras" ... Co to jest kombinacja z powtórzeniami ? ..
31 maj 17:12
J: To są wariacje 7 elementowe z powtórzeniami na zbiorze czteroelementowym: W = 47
31 maj 17:20
byby: @J
Jest coś takiego

To nie jest wariacja z powtórzeniami, bo w zadaniu jest istotna kolejność.
31 maj 17:25
zawodus: Liczy się tylko ile kwiatów danego rodzaju będziemy brali pod uwagę, czyli kombinacje z
powtórzeniami

(kwiaty między sobą uważam za nierozróżnialne − tzn. dwie róże to dwa identyczne kwiaty).
31 maj 17:28
J: Acha... czyli jest ważne , w jakiej kolejności kwiaciarka wyciąga kwiaty ... ciekawe ?
PS. byby .. .poczytaj trochę teorii ... zwłaszcza co to jest kombinacja.
31 maj 17:31
byby: @J
Nie jest ważna kolejność... przecież napisałem...
A Ty sobie lepiej wpisz w google 'kombinacja z powtórzeniami' jak nie wierzysz, że coś takiego
istnieje
31 maj 17:38
J: Dzięki byby.. a co to jest google ?
31 maj 17:41
daras: @
J kombinacje z powtórzeniami 2 z 3 elementowego zbioru{a,b,c}:
{aa, ab, ac, bb, bc, cc}
wzór jest w każdym podręczniku do prawdopodobieństwa
ogólnie k−elementowych kombinacji z powtórzeniami ze zbioru n−elemntowego jest tyle:
2 cze 10:52
daras: cd @
J masz racje , to są wariacje z powtórzeniami , nie doczytałem myślałem, ze kwiatów
jest więcej niż gatunków

więc W
nk = n
k= 4
7 = 16384, chyba żadna kwiaciarka o tym nie myśli
2 cze 10:55
J:
Widać matematyka poszła naprzód .... a ja zostałem.

... za moich czasów nie istniało takie
pojęcie, ale widać teraz jest..
2 cze 10:56
J:
Czyli jednak tak, jak napisałem...4
7 , co nie zmienia faktu,że dowiedziałem się o kombinacjach
z powtórzeniami ... na naukę nigdy nie jest za późno ..
2 cze 10:58
zawodus: wg mnie opcja w wariacjami jest błędna

przecież kwiaciarka wkładając 4 róże do bukietu i 4 tulipany na pewno nie patrzy na kolejność

Kombinacje z powtórzeniami na pewno nie będą (sam przez chwile myślałem, że będzie ok
2 cze 11:12
J: Czemu nie ...

własnie kombinacje z powtórzeniami rozwiązują problem ...
2 cze 11:46
zawodus: Oficjalne rozwiązanie

Mamy 4 rodzaje kwiatów i tworzymy bukiety 7 kwiatowe.
Wszystkich możliwości jest dokładnie tylko
Teraz dowód

Rozkładamy liczbę 7 na co najwyżej 4 nieujemne składniki (takich podziałów jest 11)
W sumie mamy 1*24+7*12+3*4=120 różnych bukietów.
2 cze 12:49