wektory
zadanie: Zbadaj bezposrednio z definicji liniowa niezaleznosc nastepujacych ukladow wektorow w
przestrzeni wektorowej R
2[x].
1+x, 2−x, 3x−5
niech a.b.c ∊R
a(1+x)+b(2−x)+c(3x−5)=0
a+ax+2b−bx+3cx−5c=0
x(a−b+3c)+a+2b−5c=0
a−b+3c=0
a+2b−5c=0
1 −1 3 0
1 2 −5 0
1 −1 3 0
0 3 −8 0
a−b+3c=0
3b−8c=0
a=b−3c
c=c
niech c=u oraz u∊R
c=u
rozwiazan jest nieskonczenie wiele czy to oznacza, ze ten uklad jest liniowo zalezny?
31 maj 15:16
ICSP:
31 maj 15:18
zadanie: czyli wektory te sa liniowo zalezne
31 maj 15:47
zadanie: aby wektory byly liniowo niezalezne to uklad rownan musi miec dokladnie jedno rozwiazanie
postaci
a1=a2=a3=...=an=0
prawda?
31 maj 15:51
ICSP: jakie wektory ?
jaki układ równań ?
Ska się on wziął ?
31 maj 15:52
zadanie: chodzilo mi ogolnie
np. wektory v1,v2,...,vn sa liniowo niezalezne jezeli dla a1,a2,...,an ∊R
z rownosci a1v1+...+anvn=0 wynika, ze a1=...=an=0.
stad powstaje uklad rownan i aby wektory te byly liniowo niezalezne to uklad rownan musi miec
dokladnie jedno rozwiazanie postaci a1=a2=a3=...=an=0
tak?
31 maj 16:15
zadanie: czy cos zle rozumiem?
31 maj 16:34
Krzysiek: tak.
31 maj 16:40
zadanie: a moglbym prosic o wytlumaczenie?
31 maj 16:51
31 maj 16:58
zadanie: no tak ale chcialbym wiedziec co zle rozumiem bo to co napisalem o 16:15 chyba jest niepoprawne
31 maj 17:01
zadanie: mam jeszcze kilka pytan dotyczacych przestrzeni liniowych
| | | |
majac macierz | moge zapisac ja w postaci wektora (a,b,c,d) ? |
| | |
31 maj 17:18
Krzysiek: tzn moje 'tak' było odnośnie postu z 16.15 a nie,że coś źle rozumiesz.
a co do postu 17.18 możesz ale po co?
31 maj 17:29
zadanie: bo czasami sa takie zadania, ze sa podane macierze i nalezy sprawdzic czy tworza one baze
jakiejs przestrzeni wtedy wole zapisac to w postaci wektora sprawdzajac np. liniowa
niezaleznosc
31 maj 17:34
zadanie: a czy dotyczy to rowniez innych macierzy tzn. niekwadratowych
| | | |
np. | w postaci wektora to (a,b,c,d,e,f) |
| | |
albo a b
c d
e f w postaci wektora to (a,b,c,d,e,f)
czy tak tez mozna?
31 maj 17:37
Krzysiek: zapisywać to sobie możesz jak chcesz (dopóki to nie zmieni znaczenia)
co do sprawdzania czy macierze tworzą bazę to masz jedno dwa zadania co i tak
zapisując αA+βB+γC+δD=0 i masz układ z 4 równaniami (A,B,C,D−macierze)
lub
αv1+βv2+γv3+δv3=0 gdzie vi to wektory
i też układ z 4 równaniami nie bardzo widzę co to zmienia.
A w reszcie zadań i tak nic nie zamiana macierzy na wektor
31 maj 17:44
zadanie: dziekuje
i jeszcze ostatnie
mam dane wektory w takiej postaci
x2+1, 2x+3, x2+2x, x2+x+1
moge zapisac je rowniez tak: (1,0,1,1), (0,2,2,1),(1,3,0,1) ?
31 maj 17:58
Krzysiek: raczej tak:
(1,0,1),(0,2,3),(1,2,0),(1,1,1)
(albo odwrotnie współrzędne zależy jak wolisz, czy jak tam ustalaliście na
wykładzie/ćwiczeniach czy od najwyższego stopnia czy od najniższego)
31 maj 18:04
zadanie: bo patrzylem na taki przyklad i bylo zrobione tak (zadanie dotyczylo wskazania bazy i wymiaru
przestrzeni)
(2x, x+y, 3x−y, x−2y)=x(2,1,3,1)+y(0,1,−1,−2)
dlatego myslalem, ze przy tych wielomianach tez mozna odczytywac jakby ''poziomo'' (w
kolejnosci poteg x) czyli najpierw x2 i dlatego wyszlo mi (1,0,1,1)
31 maj 18:26
zadanie: od czego to zalezy?
31 maj 18:38
Krzysiek: przecież u góry masz napisane:
dane są wektory−4 wektory.
i w zależności jak przyjmujecie czy baza kanoniczna to czy wektor postaci: 1+2x+3x2 to:
(1,2,3) czy (3,2,1) to i tak nadal będą wymiaru 3.
poczytaj notatnki z wykłądu jak określacie bazę standardową przestrzeni wielomianów stopnia 'n'
31 maj 18:54
zadanie: nie chodzi mi o kolejnosc (1,2,3) czy (3,2,1)
nie rozumiem takiej rzeczy:
majac np. {x3+3, x2+2, x+1}
to czy mam to zapisac jako (1,0,0,3),(0,1,0,2),(0,0,1,1) czy jako
(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1),(3,2,1)
jak mam odczytywac te wektory?
31 maj 19:42
Krzysiek: dobrze by było gdybyś napisał całość np. do jakiej przestrzeni należą te wektory?
wszystko od tego zależy.
zapewne te wektory należą do R[x]3 i dimR[x]3=4 i baza standardowa tej przestrzeni
(wielomianów stopnia co najwyżej 3) to Bs=(1,x,x2,x3)
więc x3+3 możesz zapisać jako [3,0,0,1]Bs
bo 3*1+0*x+0*x2+1*x3=x3+3
31 maj 19:56
zadanie: Zadanie jest takie
Znajdz zbiory generatorow nastepujacych podprzestrzeni:
a) {(x1,...,x5) ∊R5 : x1+2x2−x3−x4−x5=0}
b) {f ∊ R3[x] : f(0)−f'(1)=0}.
a) czyli x1=−2x2+x3+x4+x5 stad: (−2x2+x3+x4+x5, x2, x3, x4, x5)
i teraz jak to odczytac np. (w ''poziomie'') : (−2,1,0,0,0) czy (w ''pionie) : (−2,1,1,1) ?
b) f(x)=ax3+bx2+cx+d ; f(0)=d
f'(x)=3ax2+2bx+c ; f'(1)=3a+2b+c
f(0)−f'(1)=0
d−3a−2b−c=0
d=3a+2b+c
czyli f(x)=ax3+bx2+cx+d=ax3+bx2+cx+3a+2b+c=a(x3+3)+b(x2+2)+c(x+1)
lin{x3+3, x2+2, x+1} i to jest zbior generatorow
ale ja chcialbym zapisac to teraz w postaci wektorow i wlasnie nie wiem jak ?
czy (1,0,0,3) czy (1,0,0) ?
31 maj 20:43
Krzysiek: a)(−2x2+x3+x4+x5, x2, x3, x4,
x5)=x2(−2,1,0,0,0)+x3(1,0,1,0,0)+x4(1,0,0,1,0)+x5(1,0,0,0,1)
inna sprawa,że skoro ∊R5 to nie może być (−2,1,1,1) bo ∊R4
b) podobnie skoro f∊R3[x] to nie możesz mieć (1,0,0)∊R3
31 maj 20:56
zadanie: a) rozumiem
ale b) nie
dlaczego jesli f ∊ R3[x] to nie moge miec (1,0,0) ktore nalezy do przestrzeni R3 ?
31 maj 21:07
Krzysiek: przecież wyżej rozpisałem bo wymiar R3[x]=4 a nie 3 no i wystarczy rozpisać sobie wektor tak
jak wyżej to zrobiłem. baza dla tej przestrzeni skłąda sie z 4 wektorów: (1,x,x2,x3)
no i zapisujesz np. x2+2 jako wektor w tej bazie standardowej:
x2+2=(2,0,1,0)
31 maj 21:15
zadanie: dziekuje
w tym zadaniu wektory x3+3, x2+2, x+1 sa baza w R2[x] ?(bo sa liniowo niezalezne) i wymiar
wynosi 3 (mamy 3 wektory).
31 maj 21:31
Krzysiek: nie... no jak mogą należeć do R2[x] skoro x3+3 jest wielomianem stopnie 3 a do R2[x]
mogą należeć wielomiany co najwyżej stopnia drugiego.
i wektory są liniowo niezależne i wymiar tej podprzestrzeni wynosi 3.
31 maj 21:49
zadanie: a jakbym teraz chcial do podpunktu b) znalezc baze i wymiar tej przestrzeni ?
mam zbior generatorow tej przestrzeni (R3[x[) x3+3, x2+2, x+1
31 maj 22:14
Krzysiek: to skoro wiesz,że te wektory są niezależne to tworzą bazę tej podprzestrzeni i wymiar wynosi 3.
31 maj 22:18
zadanie: ale dokladnie nie wiadomo jaka to przestrzen prawda? wiemy tylko, ze jej wymiar to 3 bo baze
tworza 3 wektory.
31 maj 22:48
Krzysiek: przecież masz daną podprzestrzeń:
{f ∊ R3[x] : f(0)−f'(1)=0}.
czyli każdy wielomian stopnia co najwyżej 3, spełniający f(0)−f'(1)=0
31 maj 22:53
zadanie: no tak ale wymiar tej podprzestrzeni to 4 a wyszlo, ze 3
31 maj 22:56
WueR:
Nie. Wymiar R3 to 4...a to co rozwazasz to jest podprzestrzen R3, czyli niekoniecznie cos o
tym samym wymiarze. Masz tam dodatkowy warunek, ktory "wyrzuca" czesc wektorow z R3, a co za
tym idzie, wymiar moze byc mniejszy.
31 maj 23:08
zadanie: dziekuje
31 maj 23:24