ciągi arytmetyczne
Ggg: Oblicz wyraz pierwszy i różnicę ciągu arytmetycznego (an) wiedząc, że:
a1+a4=17 i a2+a8=32.
Wyliczyłam r i wyszło mi 3 ( jest to poprawna odpowiedź), ale nie mogę wyliczyć a1 i wychodzi
mi źle.
Proszę o pomoc...
31 maj 12:07
Hajtowy:
a1+a4=17
a2+a8=32
a1+a1+3r=17
a1+r+a1+7r=32
2a1+3r=17
2a1+8r=32 ⇒ a1=16−4r
2(16−4r)+3r=17
32−8r+3r=17
−5r=−15
r=3
a1=16−12
a1=4
a1=4
r=3
31 maj 12:11
Saizou :
a1=x
a4=x+3r
a2=x+r
a8=x+7r
2x+3r=17
2x+8r=32
=========−
−5r=−15
r=3
2x+15=17
2x=2
x=1=a1
31 maj 12:11
Anonim: a4=a1+3*r
I z tego można wyliczyć:
a1+a1+3r=17
2*a1=17 −3*r
Myślę, że dalej jest bardzo oczywiste.
31 maj 12:12
Hajtowy: OMG
31 maj 12:13
Anonim: Saizou źle podstawiłeś

Powinno być 2x + 9=17
31 maj 12:13
Ggg: Dzięki, już rozumiem, ma wyjść 4
31 maj 12:17
Hajtowy: Bo
Hajtowy rzadko się myli xd
31 maj 12:41
Saizou : eh... od rana to pisałem
31 maj 14:33