pierścienie
idalia: W pierścieniu liczb zespolonych rozwiąż równanie 9x4+15x3+16x2+7x+1=0
31 maj 14:46
ICSP: | | 1 | |
x = − |
| jest pierwiastkiem. |
| | 3 | |
| | 1 | |
Dziel wielomian przez (x + |
| ) |
| | 3 | |
31 maj 14:58
idalia: Dlaczego mam przez to dzielić?
31 maj 15:04
31 maj 15:04
ICSP: Jak podzielisz zredukuje Ci się stopień wielomianu z IV na III.
31 maj 15:05
idalia: czy −19
31 maj 15:07
31 maj 15:10
idalia: Aha dzięki
31 maj 15:12
Marcin:
3x3(3x+1)+4x2(3x+1)+4x(3x+1)+(3x+1)
(3x+1)(3x3+4x2+4x+1)
(3x+1)( x2(3x+1)+x(3x+1)+(3x+1))
(3x+1)(3x+1)(x2+x+1)
31 maj 15:13
idalia: a w( 19 )=0
31 maj 15:18
idalia: wię co z tym zrobić
31 maj 15:18
31 maj 15:19
idalia: a w przykładzie 4x4+x2−3x+1=0 pq nalezy{1,−1,12,−14,14}
31 maj 15:24
ICSP:
31 maj 15:25
zawodus: ICSP cześć
31 maj 15:26
idalia: więc w tym przykładzie co teraz podałam przez co dzielić?
31 maj 15:27
ICSP: Sprawdzaj

w(1) = ?
w(−1) = ?
itd
31 maj 15:29
ICSP: Witaj
zawodus
31 maj 15:30
idalia: Mógłbyś mi pokazać na tym przykładzie jak to zrobić? bardzo proszę o pomoc
31 maj 15:33
ICSP: w(1) ≠ 0
w(−1) ≠ 0
| | 1 | | 1 | |
dzielimy przez (x − |
| ) co inaczej zapiszę jako (2x − 1). Ważne aby |
| było |
| | 2 | | 2 | |
pierwiastekiem wyrażenia w nawiasie.
Po podzieleniu :
w(x) = (2x − 1) * (2x
3 + x
2 + x − 1)
i analogicznie rozkładasz to co znajduje się w drugim nawiasie.
31 maj 15:50
idalia: aha dziekuję
31 maj 15:52