Wymierne
Verdoux: Witam prosiłbym o rozwiązanie tego równania:
x+3x+2 + 1 =
x2x2−4 −
x−32−x
Wiem, że wspólny mianownik to ma być x
2−4 jednak po przemnożeniu obustronnie przez tą liczbę
dalej nie wychodzi to co ma wyjść z góry dziękuję
31 maj 16:38
J: Ty znowu.. pokaż jak liczysz,pokażemy gdzie masz błąd.
31 maj 16:42
Verdoux: (x+3)(x−2) + (x−2)(x+2) = x2 − (x−3)(x+2) , x∊R−{−2,2}
x2−2x+3x−6 + x2−4 = x2 − (x2+2x−3x−6)
2x2−16=0
Równanie ma wyjść sprzeczne, a z tego raczej nie wyjdzie ..
31 maj 16:50
Krystian:
Skoro wiesz, że wspólny mianownik to x
2−4 to popatrz, że:
| | −x2−(x−3)(x+2) | | −x2−[x2+2x−3x−6] | |
P= |
| = |
| = |
| | x2−4 | | x2−4 | |
| | −x2−x2+x−6 | | −2x2+x−6 | |
= |
| = |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
Rozpisz ładnie lewą stronę teraz

Później daj na 1 stronę albo przemnóż na krzyż i poredukuj.
31 maj 16:50
Verdoux: Dlaczego w licznikach jest −x2−..... ?
31 maj 16:52
Verdoux: Skoro w pierwszym ułamku (po prawej stronie równania) w liczniku jest samo x2 to skąd się
bierze później −x2?
31 maj 17:00
J: To pomyłka... ma być x2
31 maj 17:02
Verdoux: Jeśli ma być samo x2 to wyjdzie to samo co mi ... czyli złe rozwiązanie
31 maj 17:12
Verdoux: Oczywiście jeśli tam by wyszedł z pierwszego ułamka (po prawej stronie) −x2 to rozwiązanie
było dobre.... Wie ktoś jak to rozwiązać ? ...
31 maj 17:24
31 maj 17:37
Eta:
D: R\{−2,2} , 2−x= −(x−2) i x
2−4=(x+2)(x−2)
| | x+3 | | x2 | | x−3 | |
to |
| +1= |
| + |
| /* (x2−4)≠0 |
| | x+2 | | x2−4 | | x−2 | |
(x+3)*(x−2)+x
2−4= x
2+(x−3)(x+2)
dokończ...........
31 maj 19:11
Wymierne ;/: Dziękuję bardzo

)
31 maj 19:48