linearyzacja równania różniczkowego
Kamil: | d2y | | dy | |
| +5 |
| +3y=sin(y) |
| dt2 | | dt | |
dokonać linearyzacja równania dla małych odchyłek, zakładając, że :
a) x=0
b) x=π
Zaznaczam, że nie miałem styczności prędzej z linearyzacją i chciałbym się nauczyć i
potrzebowałbym przykładów jak rozwiązać, może też nie do końca rozumiem co ma oznaczać zwrot
"dla małych odchyłek"
31 maj 19:05
Kamil: help
31 maj 20:15
Trivial: Chodzi o przybliżenie sin(y) ≈ y dla dostatecznie małego y.
31 maj 21:14
Trivial: Tylko że to chyba powinno być sin(x), a nie sin(y).
31 maj 21:15
Trivial: W ogóle masz jakiś chaos: tu x, tam t. Przepisz to równanie porządnie.
31 maj 21:16
Kamil: znaczy tak przykład jest przepisany dobrze tylko podpunkty źle
Poprawka
a) y=0
b) y=π
31 maj 22:27
Trivial:

a) sin(y) ≈ y
b) sin(y) = −sin(y−π) ≈ π−y.
Zobacz na wykresie porównanie wartości przybliżonych z dokładnymi dla różnych wartości y.
1 cze 00:05