zbieznosc
szeregus: zbieżność szeregu
warunek konieczny:
| | π | | π | | | |
2n * sin( |
| ) =2n * |
| * |
| = |
| | 3n | | 3n | | | |
| | π | |
Zatem limn→∞ 2n*sin( |
| ) = π * 0 * 1 = 0, więc okej spełniony, teraz pytanie z czym |
| | 3n | |
porównywać ten szereg, bo obstawiam, że z porównawczego pójdzie.
31 maj 17:00
szeregus: Może tak? W K.W podają taką ładną nierówność dla x∊(0; π2):
sinx < x < tgx
31 maj 17:04
szeregus: Zatem u nas
| | π | | π | | 2 | | 2 | |
2n*sin( |
| ) < 2n* |
| = π*( |
| )n < ( |
| )n |
| | 3n | | 3n | | 3 | | 3 | |
Zatem z kryt. porównawczego
31 maj 17:07
szeregus: Ktoś sprawdzi?
31 maj 17:07
szeregus: | | 2 | |
tzn. ta ostatnia nierówność tam miało być, że jesli ( |
| )n jest zbieżny to również |
| | 3 | |
31 maj 17:11
szeregus: up
31 maj 17:49
Krzysiek: ok z wyjątkiem sprawdzenia warunku koniecznego tam masz symbol nieoznaczony...
31 maj 17:51
szeregus: W którym miejscu?
31 maj 18:03
Krzysiek: cofam to, źle spojrzałem.
31 maj 18:05