pole okregu
swobodny: Hej. Jak obliczyć pole okręgu x2+y2=1 bez parametryzaccji z całki, wykorzystując jego wzór?
mam P=∫∫Ddxdy no ale nie wiem jak ten obszar zapisać
31 maj 19:47
Trivial:
Pole okręgu? Ciekawe.

Nawet jeśli chodziło Ci o pole
koła, to i tak nie wiadomo co masz na myśli przez "bez
parametryzacji z całki, wykorzystując jego wzór".
Albo wykorzystaj wzór P = πR
2 = π, albo policz to z tej całki przechodząc na współrzędne
biegunowe. We współrzędnych biegunowych łatwo już ustalić granice.
31 maj 19:56
swobodny: pole koła

a czy przypadkiem nie jest tak, że zamiana na współrzędne biegunowe to parametryzacja?
31 maj 20:06
Trivial:
Nie wiem co w tym wypadku oznacza "parametryzacja". Jeśli chcesz to możesz wyznaczyć dwa wzory
na górną i dolną część okręgu: y = ±√1 − x2 i policzyć całkę w odpowiednich granicach
bezpośrednio.
−1 ≤ x ≤ 1
−√1−x2 ≤ y ≤ √1−x2
31 maj 20:14