matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje ciągłe/nieciągłe
Blue:
Zbadaj ciągłość funkcji f
x
2
−2x−3
d) f(x) =
dla x ≠ 3
x−3
f(x) = 4 dla x = 3 Jak to liczyć
Myślałam, że należy obliczyć granicę przy x−> 3 i f(3), ale zgodnie z tym mi wychodzi, że jest nieciągła....
31 maj 11:48
Godzio:
f(3) = 4
x
2
− 2x − 3
(x − 3)(x + 1)
lim
x→3
= lim
x→3
=
x − 3
x − 3
= lim
x→3
+
(x + 1) = 3 + 1 = 4 ciągła
31 maj 11:50
ICSP:
x
2
− 2x − 3 = (x−3)(x+1)
(x−3)(x+1)
f(x) =
= x+1 → 4
x−3
zatem funkcja jest ciągła.
31 maj 11:53
Blue:
aa, już czaje dzięki wielkie
31 maj 12:05