f
Lukas:
Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od prametru m.
|x2−6x+8|+|x2−6x+5|=m
x2−6x+8≥0
x∊(−∞,2>suma<4,∞)
x∊(2,4) malejąca
x2−6x+5≥0
x∊(−∞.1>suma<4,∞)
x∊(1,4)
I teraz jak dać te przedziały ?
31 maj 16:53
Krystian: 2015 matura? Czy już po maturze?
31 maj 16:54
Lukas:
Już po maturze.
31 maj 17:11
Lukas:
Ale tu nie chodzi o rozwiązanie tylko jak ustalić wzór funkcji w przedziale
31 maj 19:55
Eta:
Przede wszystkim wyznacz poprawnie ( masz błąd) miejsca zerowe
x2−6x+5
31 maj 20:01
Eta:

Wczoraj rozrysowywała Ci to
krystek (
1/
2/
3/
31 maj 20:06
Lukas:
x2−6x+5=0
x1=1 x2=5
wartości dodatnie
x∊(−∞,1>suma<5,∞)
x∊(1,5)
Ale nadal tego nie rozumiem.
31 maj 20:08
Mila:

zaznaczymy na osi.
f(x)=|x
2−6x+8|+|x
2−6x+5|
|x
2−6x+8|=x
2−6x+8 dla x
2−6x+8≥0⇔x≤2 ∪ x≥4
|x
2−6x+8|=−x
2+6x−8 dla x∊(2,4)
|x
2−6x+5|=x
2−6x+5 dla x
2−6x+5≥0⇔ x≤1 lub x≥5
|x
2−6x+5|=−x
2+6x−5 dla x∊(1,5)
(1) x≤1
f(x)=x
2−6x+8+x
2−6x+5⇔
f(x)=x
2−12x+13
(2)
(3)
(4)
(5)x≥5
f(x)=x
2−12x+13
Dalej napisz sam, potem będziemy szkicować wykres.
31 maj 20:53
Lukas:
Ja nic z tego zapisu nie rozumiem.

Chyba sobie odpuszczę tą naukę jednak.
31 maj 21:01
Piotr 10: |x2−6x+8|+|x2−6x+5| = m
Liczę miejsca zerowe ( m0 )
Ix2 −6x+8I=0
x2−6x+8=0
Δ=36 − 32 =4 √Δ=2
x1=4 v x2=2
Teraz rysujesz sobie oś liczbową zaznaczasz te miejsca zerowe i rysujesz parabolę ( nie ważne
jaki ma wierzcholek )
Z drugim robisz tak samo
Wpierw zrób to
31 maj 21:08
Piotr 10: I obydwa wykresy paraboli mają być na jednej osi liczbowej
31 maj 21:08
Lukas:
Ale w tym wątku nie chodzi o rozwiązanie graficzne tylko jak ustalać wzór funkcji w
przedziale....
31 maj 21:12
Piotr 10: A czy ja robię to graficznie

Zastanów się... Te wykresy mają być tylko szkicami i mają nam
wskazać znaki funkcji ( dodatnie lub ujemne). Już tyle osób Ci to tłumaczy, a Ty nadal swoje.
I trochę pokory kolego, bo jak przychodzi pomóc innym osobom to odsyłasz ich do jakiś stron
internetowych, np. wikipedia lub odsyłasz ich do teorii.
31 maj 21:16
Lukas:
A nie widziałeś linku w którym prosiłem o link ? Więc może zaznaj się z tematem a nie mnie
pouczasz...
31 maj 21:17
31 maj 21:23
Mila:
Lukas, rozumiesz definicję wartości bezwzględnej?
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
Zamiast pojedynczego x−a masz pod wartością bezwzględną wzór funkcji kwadratowej, i uogólniasz
.
|x2−6x+8|=x2−6x+8 dla x2−6x+8≥0⇔x≤2 ∪ x≥4
I wróć do mojego zapisu, zobacz co na osi zaznaczyłam, abyś w przedziałach mógł ustalic wzór
f(x).
31 maj 21:27
Lukas:
Rozumiem i wyznaczyłem przedziały.
31 maj 21:30
Lukas:
|2x+4|+|x+6|=5
Z takimi równaniami nie mam problemu a tę z wartością bez nie do przejścia.
31 maj 21:37
Mila:
Na osi masz zaznaczone jakie wyrażenia masz podstawić opuszczając |..|.
31 maj 21:42
Lukas:
Dziękuję za wytłumaczenia ale myślę, że i tak taki przykłady są za trudne jak dla mnie.
31 maj 21:45
Mila:
To jest z matury R.
31 maj 21:52
Lukas:
A ja pisałem P i trudno mi zrozumieć niektóre fakty, a dwa uczę się sam w domu.
31 maj 21:54
Piotr 10: Spokojnie, nie można poddawać się. Zajmij się innymi zadaniami, za miesiąc spróbujesz takie
zrobić.
31 maj 22:00
Lukas:
Tych prostych zrobiłem już dużo, teraz chce podnieś poprzeczkę.
31 maj 22:01
Lukas:
A dwa tutaj 20:53 nie są podane przedziały w jakich mam to rozpatrywać
(−
∞,1)
<1,2)
<2,4)
<4.5)
<5,,6)
I znowu tutaj mam sprzeczność
31 maj 22:30
kyrtap: Jak chcesz mogę Tobie pieprznąć(zeskanować) cały zeszyt z rozwiązaniami takich równań i
nierówności?
31 maj 23:41
Lukas:
Dzięki ale nie trzeba
1 cze 00:01
Mila:
Chciałam, abyś sam odczytał te przedziały, zawsze się oburzasz na gotowce więc tylko jeden
przypadek rozwiązałam.
Jaka sprzeczność?
Patrz na oś.
(−∞,1>∪(1,2>∪(2,4) ∪<4,5)∪<5,∞)
1 cze 17:06
Lukas:
Ale ja inaczej zapisałem przedziały. 22:30
1 cze 17:09
mix:
1 cze 17:13
Lukas:
1 cze 17:15
Mila:
Masz inne domknięcia, a przedział <5,6) to na jakiej podstawie? Skąd ta szóstka?
1 cze 17:21
Lukas:
Ta 6 to pomyłka zwyczajna
1 cze 17:24
Mila:
Dobrze. To jaka będzie postać f(x) w każdym z tych przedziałów?
1 cze 17:28
Lukas:
Za 10 minut postaram się napisać w każdym przedziale.
1 cze 17:33
Lukas:
1. (−∞,1)
f(x)=x2−6x+8+x2−6x=5
f(x)=2x2−12x+13
2, <1,2) tutaj mam sprzeczność
f(x)=x2−6x+8 i badając znak funkcji f(x)=|x2−6x+5| w przedziale <1,2)
dla 1 f(x)=x2−6x+5
ale dla 1,5 mam −1,75 i nie wiem czy opuścić ze zmianą znaków czy bez zmiany.
1 cze 17:50
Mila:
Lukasz patrzy na mój rysunek 20:53.
A w ogóle to jak badasz Twoim sposobem znak wyrażenia to bierz liczbę ze środka przedziału.
Jednak po to zaznaczyłam gdzie funkcje pod wartością |..| mają wartości dodatnie abyś nie
musiał tego robić, tylko odczytujesz z osi.
Nad przedziałem (1,2) jest niebieska linia i na niej x2−6x+8
Pod przedziałem nie ma zielonej linii⇔x2−6x+5 przyjmuje tam wartości ujemne, trzeba zmienic
znak
|x2−6x+5|=−x2+6x−5
Dla x∊(1,2>
f(x)=x2−6x+8−x2+6x−5=3
f(x)=3 funkcja stała.
Przedział (2,4)
Nie ma nad nim niebieskiej linii i nie ma zielonej ⇔obie funkcje pod |..| mają wartości ujemne⇔
f(x)=−x2+6x−8−x2+6x−5
f(x)=−2x2+12x−13
Dalej sam
1 cze 18:09
Lukas:
ale moje wytłumaczenie jest logiczne ?
1 cze 18:14
Mila:
Jeśli w przedziale wyrażenie jest ujemne to zmieniasz znak opuszczając wartość |..|.
Jeśli dla x=−1,5 otrzymałeś dla jednej funkcji (+) a dla drugiej (−), to pierwszą zostawiasz ,
a w drugiej zmieniasz znak.
1 cze 18:27
Lukas:
Wiem, że mam zmieniać znak albo zostawiać jeżeli jest dodatnie
ale dla drugiej części nie dla |x2−6x+8| bo do tego wychodzi dodatnie ale dla tego |x2−6x+5|
wychodzi, że ujemne i dodatnie.
1 cze 18:46
zawodus:

Ja zawsze robię w ten sposób.
Teraz widzę, w jakim przedziale, funkcje przyjmują jakie znaki
1 cze 19:20
Mila:
Bierzesz punkt ze środka przedziału.
g(x)=x
2−6x+5
g(1)=1−6+5=0
x
2−6x+5<0⇔
x∊(1,5)
To jakim cudem wychodzi Ci dodatnia w tym przedziale?
1 cze 19:23
Mila: ?
1 cze 19:25
Lukas:
Jakim cudem ?
Skoro mam drugi przedział
<1,2) x
2−6x+5
to dla f(1)=5
dla f(1,5)=−1,75
Bez sensu jest to ? Niezależnie jaki punkt z przedziału wezmę to powinno być albo ujemne
wartości na cały przedziale albo dodatnie a tak nie wiadomo czy to jest dodatnie czy może
ujemne
1 cze 19:37
Mila:
12−6*1+5=0 a nie 5
(1,5)2−6*1,5+5=2,25−4=−1,75
1 cze 19:56
Lukas:
No to potwierdza moją tezę, że ta funkcja nie w cały przedziela przyjmuję wartości ujemne ale
też i nie w cały dodatnie..
1 cze 20:12
Mila:
O jakiej funkcji mówisz?
1 cze 20:23
Lukas:
f(x)=|x2−6x+5| w przedziale <1,2)
1 cze 20:24
Mila:

|x
2−6x+5|≥0 dla x∊R
g(x)=x
2−6x+5≥0 dla x≤1 lub x≥5
g(x)=x
2−6x+5<0 dla x∊(1,5)
Nie wiem dlaczego tego nie widzisz?
1 cze 20:29
Lukas:
Widzę to i teraz mając przedział <1,2) 0.... i w dół a zero nie powinno należeć do tego
przedziału.
Biorę się za inne zadania bo tę są za trudne dla mnie.
1 cze 20:44
Lukas:
W równaniach liniowych to zawsze jest spełnione
|x+2|+|x−3|=3 prosty przykład
1.(−
∞−2)
i na cały przedziale |x+2| przyjmuje wartości ujemne więc czemu z tymi kwadratowymi tak nie
jest

?
1 cze 23:26