matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obilcz x:
Arek:
Oblicz x: Wiem na pewno że to zadanie trzeba rozwiązać metodą podobieństwa, tylko nie potrafię ułożyć odpowiedniego równania/układu. Proszę o pomoc!
31 maj 23:12
bezendu:
x
6
=
x+7
20
31 maj 23:16
bezendu:
20x=6x+42 14x=42 x=3
31 maj 23:20
Arek:
dziękuję
31 maj 23:20