zadanie na całke
swobodny: Dana jest płytka o promieniu a. Jej gęstość w każdym punkcie jest wprost proporcjonalna do
kwadratu odległości od środka tej płytki. Oblicz masę tej płytki. (współczynnik
proporcjonalności k)
31 maj 20:29
swobodny: dobra juz działa znowu, od razu po dodaniu posta
31 maj 20:32
Maslanek: Niech d − gęstość
d(r)=r
2
W pojedyncznym okręgu o promieniu r masa jest rozłożona na całym obwodzie
m(r)=2πr*d(r)=2πr
3 (chyba zwane masą liniową)
Sumujemy okręgi od 0 do a.
Co daje całkę:
| | πr4 | | πa4 | |
M=∫ (0 do a) m(r) dr = |
| |(0 do a) = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Przynajmniej ja to tak widzę
31 maj 20:37
swobodny: jest oki, tylko razy wspolczynnik proporcjonalnosci k
31 maj 20:47
Trivial:
Maslanek, stanowczo za mało liter greckich!
Można to policzyć bezpośrednio stosując całkę podwójną.
| | ρ0πa4 | |
M = ∬G ρ(r) rdrdθ = 2π ∫0a ρ0r3dr = |
| . |
| | 2 | |
31 maj 20:55