udowodnij że jeżeli liczby b,d, b+d
Ola: Udowodnij, że jeżeli liczby b, d, b + d są różne od zera oraz a/b=c/d to a+c/b+d=c/d kompletnie
nie wiem jak do tego się zabrać. wiem jedynie co będzie tezą a co założeniem, ale nie umiem
dojść do rozwiązania
31 maj 18:16
sushi_ gg6397228:
"od tyłu"
a+c/b+d=c/d
przemnoz na krzyz, zrob porzadki
otrzymane kolejne obliczenia zapisz od tyłu
31 maj 18:30
Ola: no jak od tyłu.. to wyszło mi że a/c=b/d...
31 maj 18:35
Ola: a jak pomnoże dalej na krzyż że będzie ad=bc podziele przez b a następnie przez d
to wtedy wyjdzie a/b=c/d . tak to należy zrobić?
31 maj 18:36
sushi_ gg6397228:
zacznij od tego
a+c/b+d=c/d
na krzyz i zapisuj obliczenia
31 maj 18:39
Eta:
ad= bc
ad+
cd=bc+
cd
d(a+c)=c(b+d)
31 maj 18:50
AS: Zacznijcie od poprawnego pisania ułamków.
To co robicie to jedna bzdura.
31 maj 18:51
Eta:
Słuszna uwaga
AS
31 maj 18:58
AS:
| | a | | c | |
Skoro |
| = |
| = k to a = k*b , c = k*d |
| | b | | d | |
Wtedy
| a + c | | k*b + k*d | | c | |
| = |
| = k = |
| |
| b + d | | b + d | | d | |
co należało wykazać.Finis.
31 maj 19:09