kreska nad liczbą
fff: Co oznacza kreska nad liczbą?
Konkretnie chodzi mi o przykład z jednej książki z części zatytułowanej "przedstawienie liczby
rzeczywistej za pomocą nieskończonego ułamka dziesiętnego":
−3,826=4(nad 4 kreska pozioma),174000...=4(znowu kreska),173999...
31 maj 21:51
WueR:
No to juz trzeba doczytac w ksiazce, moze wczesniej bylo to zdefiniowane albo wytlumaczone [czy
to na poczatku/koncu ksiazki, czy tez gdzies posrodku − tak rowniez moze byc].
31 maj 23:13
bezendu:
WueR Ty studiujesz matematykę ?
31 maj 23:14
WueR:
Tak.
31 maj 23:15
bezendu:
Na politechnice ?
31 maj 23:15
WueR:
Zgadza sie.
31 maj 23:16
bezendu:
Wrocławskiej ? Jesteś na pierwszym roku ?
31 maj 23:17
WueR:
Nie na wroclawskiej [poludniowy wschod], ale owszem, na pierwszym roku.
31 maj 23:17
bezendu:
I jak Ci idzie ?
31 maj 23:18
WueR:
Chyba nienajgorzej... przynajmniej jak na razie.
31 maj 23:20
bezendu:
To co doradzisz przyszłemu studentowi tego kierunku ?
31 maj 23:20
Janek191:
− 3,826 = − 4 + 0,174000 ( cecha liczby plus mantysa )
31 maj 23:22
WueR:
Odpocznij przed rozpoczeciem roku. Rozerwij sie. A poza tym to przeciez Ty dasz sobie rade.

Idziesz na teoretyczna czy jakas stosowana?
31 maj 23:22
bezendu:
Czysta matematyka
31 maj 23:24
fff: Niestety do tej pory nigdzie nie było to wytłumaczone, ale jestem dopiero w okolicach 20 strony
na 500, będę szukać

Książka to "rachunek różniczkowy i całkowy" t. 1 Fichtenholza, jakby ktoś kojarzył w jakim
sensie jest to tam używane,to proszę o wyjaśnienie
31 maj 23:24
fff: O nie wyświetliło mi odpowiedzi Janka191.Dziękuję bardzo!
31 maj 23:25
WueR:
Bezendu, masz gdzies moze jakis syllabus z uczelni na ktora sie wybierasz? Zerknalbym dla
porownania.
31 maj 23:25
31 maj 23:27
WueR:
Szczerze powiedziawszy, gdybym mial wybierac jeszcze raz to rowniez wybral bym czysta
matematyke. A jestem na zastosowaniu w ekonomii... Ciekawa sprawa z tymi wybieranymi
przedmiotami u Ciebie.
31 maj 23:32
Janek191:
@WueR − Politechnika Rzeszowska ?
31 maj 23:34
WueR:
Zgadza sie.
31 maj 23:35
Janek191:
To moje strony
31 maj 23:36
WueR:
Studiujesz, czy juz po?
31 maj 23:37
bezendu:
WueR a masz dużo czasu do siebie po zajęciach czy raczej dużo nauki i brak wolnego czasu ?
31 maj 23:38
Janek191:
Ja jestem emerytem. Studiowałem w Lublinie na UMCS .
31 maj 23:40
WueR:
Powiem tak...jak dotad nie zdazylo mi sie nic oblac, czy to kolokwium, czy egzamin i...moglbym
sie uczyc wiecej, bo nie siedze nad ksiazkami 24/7... aczkolwiek tez nie z wszystkiego mam
same piatki i tez moglbym sie przylozyc troche bardziej do tych w moim mniemaniu mniej
interesujacych przedmiotow [mam tu na mysli te, ktorym blizej do samej ekonomii, niz
matematyki, z ktorych na pewno jakies braki mam]. Ale tez ciezko powiedziec, jak bedzie u
Ciebie, bo i poziom moze byc troszke inny.
31 maj 23:42
WueR:
Z tego co widzialem, to Ty raczej nie powinienes miec wiekszych problemow. Dla spokoju ducha
mozesz douczyc sie tego, z czym miales jeszcze problemy, ale z kolei z materialu ze szkoly
sredniej tez sporo rzeczy sie pozniej "nie przydaje".
31 maj 23:43
bezendu:
U mnie raczej nie będzie takich przedmiotów typu ekonomia czy finanse i bardzo mnie to cieszy
31 maj 23:44
bezendu:
Wiem, że się nie przydaję i dlatego zacząłem granice ciągu
31 maj 23:45
WueR:
No ale na pewno nie mecz sie nauka przez cale wakacje, cos trzeba odpoczac [ja juz tesknie za
wakacjami

]. Ciagi pewnie i tak bedziesz mial gdzies w polowie pierwszego semestru dopiero.
31 maj 23:47
bezendu:
Ale w przerwie pomiędzy poszukiwaniem pracy i nauką do egzaminu zawodowego coś tam wypada
zrobić

(żeby się nie zanudzić )
31 maj 23:48
Godzio:
bezendu nie zdziw się jak później kursów finansowych Ci będzie brakować

Ja wolałbym mieć
teraz tylko takie (nastawione na zastosowanie i prace

)
1 cze 00:07
1 cze 00:12
Godzio:
Tzw. ECMI

Sam się zastanawiam nad tą specjalizacją
1 cze 00:15
bezendu:
Jeszcze jak bym w między czasie zrobił inżyniera z mechatroniki
1 cze 00:16
Godzio:
Ambitnie

Lecę, dobranoc
1 cze 00:17
bezendu:
Lecisz pograć w BTF3 ? ZKS cały czas katuje
1 cze 00:18
jakubs: bezendu gracie na jakimś serwerze razem w BF ?
1 cze 00:23
bezendu:
Ja grałem rano, teraz już nie gram. Strasznie mi ścina.
1 cze 00:26
jakubs: No BF3 swoje wymagania ma
1 cze 00:27
1 cze 00:32
jakubs: No to fajnie..
Ja też mam XPSa, ale i5 i GT540M, to będzie jeszcze gorzej
1 cze 00:37
bezendu:
1 cze 00:38