matma
Stefan: 25x−1*33x−1=6x+8*4x
Jak to rozwiązać?
31 maj 13:20
Hajtowy: Jak najszybciej i najlepiej. Powiedz w czym masz konkretnie problem.
Bo mówienie "nie umiem" "nie potrafie" itd. nie ma sensu.
31 maj 13:21
Stefan: Mam problem w sprowadzeniu tych potęg do jednej podstawy.
31 maj 13:22
Stefan: Wyszło mi
22x−9=3−2x+7
i nie wiem co dalej
31 maj 13:27
zawodus: po lewej stronie masz podstawy "2" i "3" po prawej masz "6" i "4".
Te po prawej "zamień" na potęgi o podstawach "2" i "3".
31 maj 13:27
Stefan: To jest właśnie ten problem
31 maj 13:27
Kaja: 25x−1*33x−1=2x+8*3x+8*22x
25x−1*33x−1=23x+8*3x+8 /:23x+8*3x+8
22x−9*32x−9=1
62x−9=1
62x−9=60
2x−9=0
2x=9
x=4,5
31 maj 13:32
zawodus: Mnie wyszło inaczej
2
2x−9=3
−2x+9
teraz są dwie opcje.
I zauważasz, że wykładniki to liczby... i liczysz dalej
II myślisz i dajesz wynik
31 maj 13:33
Stefan: Dziękuję Wam
31 maj 13:46
john2: Jeśli się można wtrącić... Gdzie robię błąd?
2
5x−1 * 3
3x−1 = 6
x+8 * 4
x
2
2x * 2
3x−1 * 3
3x−1 = 6
x+8 * 4
x
2
2x * 6
3x−1 = 6
x+8 * 4
x / : 6
x+8
2
2x * 6
2x−9 = 4
x
(4
1/2)
2x * 6
2x−9 = 4
x
4
x * 6
2x−9 = 4
x
6
2x−9 = 1
6
2x−9 = 6
0
2x−9 = 0
x = 4,5
?
31 maj 13:56
Kaja: john2 dobrze masz rozwiązane
31 maj 13:58
31 maj 13:59
Kaja: mnie wyszedł też taki wynik
31 maj 14:00
john2: a źle wpisałem, tam miało być x + 8, ok
31 maj 14:00