Prawdopodobieństwo dot. 9tek w grze w tysiąca
Karol96: W tysiacu gra sie talia 24 kart, od 9 wlacznie do asow (ktore sa starsze niz krol). 4x 9,
walet, dama, krol, 10, as = 24. W wersji dla dwoch graczy, kazdy z nich otrzymuje po 10 kart.
Jezeli 4 z nich to 9tki, ma prawo poprosic o ponowne rozdanie. Policz prawdopodobienstwa
otrzymania 4 dziewiatek, 3 dziewiatek oraz prawdopodobienstwo niedostania zadnej dziewiatki w
poczatkowej rece.
Omega to 24!/14!, policzylem prawdopodobienstwo dla 4 dziewiatek, 0.0942028986. Z pozostalymi
dwoma przypadkami mam problem, a i nie wiem czy pierwszy zrobilem dobrze. Mam nadzieje ze ktos
sprytny znajdzie chwile
31 maj 08:04
daras: masz złą Ω i źle policzone prawdopodobieństwo dla 4 dziewiątek
31 maj 09:34
Karol96: 10 kart na rece sposrod 24 mozliwych, najpierw 24 mozliwosci, potem 23, 22 itd.
24*23*22*21*20*19*18*17*16*15 = 24!/14!, co nie tak? dla czterech dziwiatek na poczaktu
(obojetnie kiedy) 4 mozliwosci, bo 4 9tki, potem 3, 2, 1, jak nie bedzie dziewiatek to
wszystkie pozostale karty i to byloby A.= 4*3*2*1*20*19*18*17*16*15? Gdzie popelnilem blad?
Nie jest chyba to jakies bardzo trudne zadanie, ale nie bylem nigdy dobry z
prawdopodobienstwa, teraz mamy powtorzenie materialu na koniec II LO i to jedno z zadan
dodatkowych, chcialbym je rozwiazac :c
31 maj 19:49
Karol96: Bump?
3 cze 05:31