podzielność liczb
tyu:
podzielność liczb
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego aby X
2 + 1 był podzielny przez 10 ... to X
2 musi być
podzielne przez 9 ... czyli X musi być podzielny przez 3
potrzebne mi jest to do tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/150157.html
może chodzi tu o rozwiązanie tego równania i wyliczenie x

X
2 + 1=10
X
2=9
X=3 v X=−3 => x=3
Jeśli tak, to dlaczego takie równanie trzeba rozwiązać?
31 maj 18:27
tyu: znalazłem prawidłową odpowiedź na moje pytanie. Może komuś się przyda
aby liczba x2+1 była podzielna przez 10, liczba x musi się kończyć cyframi 3 lub 7.
np 27, 13, 37 bo np 272+1= 729+1=730, a liczba 730 dzieli się przez 10
To co wyżej napisane jest chyba błędne.
31 maj 19:03
zombi: Skoro
x2 +1 ≡ 0 (mod 1) ⇔ x2 ≡ −1 (mod 10) ⇔ x2 ≡ 9 (mod 10), więc ostatnia cyfra mus x2 musi być
9, a tak się dzieje jedynie w przypadku liczb, które kończą się 3,7. Jak nie wierzysz
wystarczy sprawdzić przykłady {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i wywnioskujesz, że jedynie 3 i 7
podniesione do kwadratu da nam cyfrę 9 na końcu.
Ew. dalej kongruencjami, skoro
x2 ≡ 9 (mod 10) ⇔ x ≡ 3 (mod 10) ⋁ x ≡ −3 (mod 10) ⇔ x ≡ 3,7 (mod 10) zatem liczba x
zakończona jest cyfra 3 lub 7.
31 maj 19:08