zadanie z prawdopodobienstwa
hisio: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy losowo jedna liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania liczby podzielnej przez 2
14 cze 12:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie sa podzielne przez 2?
2,4,6,8
czyli 4 z 9 liczb
14 cze 12:15
hisio: dziekuje

mam jeszcze dwa

zad.1
Dane sa dwa zbiory liczb natularnych: A={1,2,3,...,62} i B={1,2,3,...,124}. Losowo wybieramy
zbiór a następnie z niego liczbę x. Pblicz prawdopodobieństwo zadarzenia, że liczba x
2+1 jest
podzielna przez 10
zad.2
Niech A bedzie takim zdarzeniem, ze P(A) *P(A')=0,25. Oblicz P(A)
Z góry dziękuję za pomoc
14 cze 12:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
aby X
2 + 1 był podzielny przez 10 ... to X
2 musi być podzielne przez 9 ... czyli X musi być
podzielny przez 3
| | 1 | |
w zestawie A masz 20 liczb podzielnnych przez 3 .... |
| *60 |
| | 3 | |
| | 1 | |
w zestawie B masz 41 liczba podzielnych przez 3 .... |
| *123 |
| | 3 | |
a więc masz:
| | 1 | | 20 | | 1 | | 41 | | 81 | |
P(C) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 62 | | 2 | | 124 | | 248 | |
2)
P(A') = 1−P(A)
podstaw do wzoru i masz:
P(A)*(1−P(A)) = 0.25
niech t = P(A); t∊<0;1>
t*(1−t) = 0.25
−t
2 + t − 0.25 = 0
Δ; t
1 ; t
2 −−− wylicz
14 cze 12:37
hisio: serdecznie dziekuje
14 cze 12:38