zbieżność punktowa + jednostajna
Ja: Witam, mam kilka przykładów ze zbieżności punktowej i jednostajnej. Nie mam pojęcia jak się do
tego zabrać, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu jednego przykładu
fn(x)=xn
31 maj 11:07
Godzio:
x ∊ R?
31 maj 11:48
Ja: Tak
31 maj 12:34
Godzio:
| | ⎧ | 0 dla x ∊ (−1,1) | |
| | ⎜ | 1 dla x = 1 | |
| f(x) = | ⎨ | ∞ dla x > 1 |
|
| | ⎩ | nie istnieje dla x ≤ −1 | |
To jest granica punktowa (dla odpowiednich przedziałów). Jeżeli ta granica nie jest ciągła, to
nie ma mowy o zbieżności jednostajnej.
31 maj 16:44