matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.4.2018
Zadania
Odp.
1
Wafel anonim:
√
3
t−2=t−
√
3
4
beata:
dla jakich wartości parametru m równanie (m
2
−1)x
2
+(1−m
2
)x+m
2
−m−2=0 ma dwa pierwiastki spełniające warunek: suma pierwiastków jest równa sumie ich kwadratów.
13
jackie chan:
Czy Ty tak na serio?
1
Michał:
Hello
mam jeszcze takie zadanko, z którym mam problem: Wykaż że jeżeli ciąg a
n
jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg b
n
też jest ciągiem
2
Ktoś:
Dany jest trójkąt ABC taki, że AC=2AB. Miara kąta ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary kąta ABC. Oblicz tangens kąta ACB.
2
szymczyk:
Odległość między środkami dwóch okręgów wynosi 5r. Jeden z okręgów ma promień długości r a drugi 7r. Cięciwa większego okręgu jest styczna do małego okręgu a punkt styczności dzieli ją
0
jolka :
Trójkąt ABC ma kat prost przy wierchołku B. Dwusieczne kątów CAB oraz ACB są odpowiednio równe 9 oraz 8
√
2
.Wyznaczyc AC=?
4
Gustavo:
Jeżeli zachodzi równosc a−1/a=3sqrt(2), to wyrażenie a
3
−1/a
3
ma wartosc:
1
tomson:
x
3
−8
lim x→
∞
log
3
(
)
2+x
3
3
Neko:
Mam taką dziwną zagwozdkę, czy boki czworokąta dajmy na to na przykład deltoidu jednoznacznie określają jego pole?
2
sebix:
rzucamy dwa razy kostka. jakie jest prwadopodobienstwo ze dwa razy wyrzucimy liczbe parzysta?
9
UczącySię:
Witam, potrzebuję policzyć pochodną tego czegoś: p
b
(r) = 2πr *
√
100 − 4r
2
4
Michał:
Hej
no jeszcze jedno zadanko w sumie, na ten moment mam. Prosiłbym o wytłumaczenie jak mogę obliczyć zbiór wartości tej funkcji:
4
333:
Bok rombu ma długość 20, a różnica długości przekątnych tego boku jest równa 8. Oblicz pole tego rombu.
1
Ciagi.:
Kiedy ciąg jesr dodatni (ujemny) to w jaki sposób wyznacza się wyrazy danego ciagu ?
n
2
−16n +39
Np an=
sa dodatnie ? Czyli >0
n+4
Więc po obliczebiu delty miejsca zerowe wynoszą
4
Michał:
Hej, dobry wieczór
Przyszło mi się zmierzyć z takim zadaniem:
2
abc:
Dziesięciowyrazowy ciąg rosnący (an) tworzą kolejne liczby parzyste, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 170. Wyznacz pierwszy i dziesiąty wyraz tego ciągu.
2
Vem:
Wyznacz dziedzinę funkcji f.
7
QWERTY:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych spełniających jednocześnie dwa warunki: cyfry nie mogą się powtarzać i liczby są podzielne przez 5
6
kosmita:
rzacamy 5 razy kostka do gry. jakie jest prawdopodobienstwo ze wyrzucimy mniej niz 3 razy 6 oczek.
1
signumy:
Sprawdź, czy funkcje f i g są równe. a) f(x)= x+|x| ; g(x) = { 2x, x większe bądź równe 0
1
Agata:
tgx <= −
√
3
2
d:
Do wykresu funkcji f(x)=2
x−a
+b nalezy punkt (2log
2
3,16) a jej zbiorem wartosci jest przedzial
3
tomson:
1+2x
lim x→
∞
(
)
2x
2x−5
1
Kalirr:
Rozwiązać równanie sin
x
2
+cos
x
2
=
√
2
sinx
1
Kalirr:
Obliczyć bez użycia tablic:
2
pytanie:
0,(5) jest liczba wymierną ?
4
Reinte:
czy jesli pochodna nie istnieje to czy ta pochodna jest ciągła w tym punkcie
4
Magda:
W ciągu arytmetycznym (a
n
) dziewiętnasty wyraz jest 4 razy większy od wyrazu piątego. Wiedząc, że trzeci wyraz wynosi 12, znajdź wzór ogólny tego ciągu.
2
Agata:
Rozwiązać korzystając z pomocniczej niewiadomej: 3
x+1
+ 9
x
> 108
3
00000:
Wyznacz wart. parametru m, dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej jedno rozwiązanie.
1
Moniq:
Hej ludzie 😀Dlaczego to się mnoży
Ja bym tutaj dodawała 🤔 pto nie są przypadkiem niezależne kule a jak niezależne to stosuje dodawanie
http://matematyka.pisz.pl/forum/275292.html z góry dziękuję za pomoc
2
małgorzata:
1
franek:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jeżeli suma oczek jest równa 3 otrzymujemy 7 zł, jeśli większa od 9 otrzymujemy 10 zł, jeśli równa 5 otrzymujemy 3zł. W pozostałych przypadkach tracimy 3
0
franek:
Na diagramie przedstawiono liczbę kajaków wypożyczonych w ciągu trzech tyodni przez poszczególne kalsy przybywające na koloniach
2
franek:
W tabeli przedstawiono cenę mandarynek za 1kg w 23 sklepach.
0
franek:
Podane dane indywidualne 3 6 4 3 5 6 4 3 5 5 przedstaw w postaci a)szeregu prostego
1
Kaka:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do podstawy pod kątem α. Pole ściany bocznej jest równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
3
Ciagi.:
Wyznaczanie wyrazów ciagu spełniających dany warunek:
10−n
An=
> 0
3n−16
n1= 10
1
krzyśko:
Jeżeli mamy trzy okręgi i każde z dwoch sa styczne zewnętrznie to środki tych okręgów zawsze tworzą trojkat prostokątny
?
1
kamanik:
lim n→
∞
n
(−1)
n
1
kamanik:
4n−3
lim n→
∞
(
)
√
n
n+1
1
Kasia:
Dany jest kwadrat ABCD O wierzcholkach A=(−8,3)B=(−5,2)C=(−4,5)D=(−7,6). Obraz jednego z tych wierzchołków w jednokladnosci o środku w punkcie A i skali ujemnej leży na prostej l o
1
jajk:
Z zadania o indukcji matematycznej:
0
asfi:
Niech A będzie jakąś stałą, X to macierz szukana, a B to macierz postaci B=[a,b,c] A*X=B
7
Kalirr:
Udowodnij że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność x
4
−x
3
−2x+3>0
3
Agata:
3
x
2
−x−6
> 0
4
digir:
Wykaż, że:
sin2x
cosx
x
*
=tg
1+cos2x
1+cosx
2
0
digir:
Wykaż, że:
sin2x
*
1+cos2x
5
maturka:
1−3=−2
2
nie zdam matury:
1. Cysterna kolejowa do przewodu chemikaliów składa się z trzech części: części środkowej w kształcie walca oraz dwóch części w kształcie półkul, zamykających z obu stron część środkową.
3
MatMal :
Witam mam pytanie, jaka zależność występuje między ekstremami wielomianu a jego stopniem ? tzn. jeśli np. wiem że wielomian ma 2 ekstrema to mogę powiedzieć jakiego jest stopnia ?
5
maugo:
W kilka minut lotnisko pokryła pięciocentymetrowa warstwa śniegu. Do usunięcia śniegu z jednej drogi startowej długości 3,2 x 10
3
m i szerokości 50 m
6
piotr:
Sprawdzenie wyniku + pomoc w szukaniu ekstremum funkcji wielu zmiennych.
0
nieśmiała:
1. Dany jest zbiór zadań z ograniczeniami kolejnościowymi. Narysuj dwa grafy (uproszczony i zwykły), schemat Gantta, określ ścieżkę krytyczną. Dla 2, 3, ... itd. pracowników przeanalizuj
0
nieśmiała:
28. Zyski ze sprzedaży 4 rodzajów wyrobów (A, B, C, D) w zależności od koniunktury gospodarczej ( I – recesja, II – lekki kryzys, III – stagnacja,
1
nieśmiała:
1. Przedstaw w tabeli możliwe wartości zmiennej losowej xi (ilość wylosowanych reszek) z ich prawdopodobieństwami. Jako doświadczenie analizujemy I) rzut 4 monetami, II) rzut 5 monetami.
1
Eliza:
wyznacz miejsce zerowe funkcji
4
xyz:
wykaż, że równanie nie ma rozwiązania: cos
6
x*sin
6
x=
1
63
3
NIEMATEMATYCZNYUMYSL:
w ostrosłupie trojkatnym wysokosc ma 8 a kat nachylenia sciny bocznej do plaszczyzny podstawy 60 stopni .oblicz v i pc
3
Olele:
x
2
+28x<−28
3
Merol34:
n
2
− 16n +39
An =
> 0 / (n+4)
n+4
n
2
−16n +39 >0 △ = 256−156 = 100
3
NIEMATEMATYCZNYUMYSL:
napisz rownanie prostej prostopadłej do rownania 1/2x+3x−1=0 przechodzi przez pkt (6,4)
0
maturka:
Czworoscian foremny o krawędzi długości a i ostroslup prawidłowy o podstawie kwadratowej, którego wszystkie krawędzie maja długość a sklejamy że sobą ścianą trójkątna. Udowodnij że
2
Takosen:
Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y)=sinx+siny+sin(x+y). obliczyłem pochodne i mi wyszedł taki układ równań jak go rozwiązać?
1
studentka:
Jak rozpoznać, gdzie gęstość prądu jest jednorodna a gdzie niejednorodna? Mam zadanie z 2 podpunktami:
2
ICSP:
sin(x/2) − cos(x/2) > 0 sin(x/2)cos(pi/4) − cos(x/2)sin(pi/4) > 0
4
wmboczek:
przy wciąganiu musisz rozważyć znaki sin2x
√
4
=2
1
Kasia:
a