gęstość prądu
studentka: Jak rozpoznać, gdzie gęstość prądu jest jednorodna a gdzie niejednorodna?
Mam zadanie z 2 podpunktami:
a) Gęstość prądu w przewodniku o kształcie walca o promieniu R jest jednakowa na całym
przekroju przewodnika J. Ile wynosi natężenie prądu, przepływającego przez zewnętrzną warstwę
przewodnika w obszarze między odległościami radialnymi R/2 i R?
I tu w podpowiedziach do rozwiązania zadania jest napisane, że gęstość prądu jest jednorodna.
Co się na to przekłada− liczymy zadanie bez całek.
b) założymy teraz ze gęstość prądu przez powierzchnię przekroju zależy od odległości radialnej
r zgodnie ze wzorem J=ar2, gdzie a ma jakąś tam wartość i r jest wyrażone w metrach. Ile
wynosi obecnie natężenie prądu, przepływającą przez tą samą zewnętrzną warstwę przewodnika?
Jak rozróżnić te jednorodności?
3 kwi 09:49
Blee:
jestem laikiem w tym temacie, ale jak dla mnie:
a) "... jest jednakowa na całym przekroju ..." = jednorodny
b) "... zależy od odległości ..." = nie jest jednorodny

Tak na chłopski rozum to odczytuję, może się mylę.
3 kwi 10:12