matematykaszkolna.pl
gęstość prądu studentka: Jak rozpoznać, gdzie gęstość prądu jest jednorodna a gdzie niejednorodna? Mam zadanie z 2 podpunktami: a) Gęstość prądu w przewodniku o kształcie walca o promieniu R jest jednakowa na całym przekroju przewodnika J. Ile wynosi natężenie prądu, przepływającego przez zewnętrzną warstwę przewodnika w obszarze między odległościami radialnymi R/2 i R? I tu w podpowiedziach do rozwiązania zadania jest napisane, że gęstość prądu jest jednorodna. Co się na to przekłada− liczymy zadanie bez całek. b) założymy teraz ze gęstość prądu przez powierzchnię przekroju zależy od odległości radialnej r zgodnie ze wzorem J=ar2, gdzie a ma jakąś tam wartość i r jest wyrażone w metrach. Ile wynosi obecnie natężenie prądu, przepływającą przez tą samą zewnętrzną warstwę przewodnika? Jak rozróżnić te jednorodności?
3 kwi 09:49
Blee: jestem laikiem w tym temacie, ale jak dla mnie: a) "... jest jednakowa na całym przekroju ..." = jednorodny b) "... zależy od odległości ..." = nie jest jednorodny emotka Tak na chłopski rozum to odczytuję, może się mylę.
3 kwi 10:12