ciągi
abc: Dziesięciowyrazowy ciąg rosnący (an) tworzą kolejne liczby parzyste, a suma wszystkich wyrazów
tego ciągu jest równa 170. Wyznacz pierwszy i dziesiąty wyraz tego ciągu.
3 kwi 19:55
jackie chan:
a
1, a
2, a
3, ... , a
10
a
1, a
1+2, a
1+4, ..., a
1+18
17 = a
1+9
a
1 = 8
a
10 = a
1+18 = 8+18 = ...
3 kwi 20:09
Janek191:
a
1 + a
2 + ... + a
10 = 170
2 n + (2n +2) + ... + (2 n + 18) = 170
| | 2 + 18 | |
10*2 n + |
| *9 = 170 |
| | 2 | |
20 n + 90 = 170
20 n = 80
n = 4
a
1 = 2*4 = 8
a
10 = 2*4 + 18) = 26
3 kwi 20:14