ciągi/funckja
Michał: Hej

no jeszcze jedno zadanko w sumie, na ten moment mam.
Prosiłbym o wytłumaczenie jak mogę obliczyć zbiór wartości tej funkcji:
f(x)=2x+2x
2+2x
3+...
Dziedzina mi wyszła
D∊(−1;1) Tylko nie wiem jak zbiór wartości policzyć
bo podstawiajac −1 za x
otrzymuje −2+2−2+2−2+2...
w drguą stronę mam
2+2+2+2+2+2

Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuje
3 kwi 20:08
Blee:
po pierwsze ... x = −1 i x = 1 NIE NALEŻĄ do dziedziny

po drugie f(x) = S
x
czyli suma nieskończonego ciągu GEOMETRYCZNEGO o a
1 = 2x i q = x
wzór na sumę i 'jedziesz'
3 kwi 20:10
Michał: | a1 | | 2x | |
S= |
| = |
| To moja suma. |
| 1−q | | 1−x | |
To teraz w sumie co? Bo z tą dziedziną to w sumie też nie jestem przekonany co mówi mi o tym
jaka jest dziedzina wiem że
| an+1 | |
|q|<1 z czego q to |
| z czego wychodzi x<1 x>−1 założyłem że to moja dziedzina (co |
| an | |
pokrywa się z odp w podręczniku).
To odp. jezeli idzie o zbiór wartości: f(d)∊(−1;+oo). No ale skąd to wziąć, co teraz z funkcją
mam niby − wymierną, homograficzną...
3 kwi 20:24
Blee:
| 2x | |
f(x) = |
| <−−− rysujesz sobie tą funkcję zaznaczasz jaka dziedzina Ciebie interesuje |
| 1−x | |
i patrzysz jaki jest zbiór wartości
3 kwi 20:26
Michał:

Czyli od (−1;+oo) co za niespodzianka zgadza się wszystko

Bardzo, bardzo Ci dziękuję Blee

Doceniam pomoc.
3 kwi 20:37