sin2x | cosx | x | |||
* | =tg | ||||
1+cos2x | 1+cosx | 2 |
sinx | ||
Udało mi się rozpisać lewą stronę do postaci: | , próbowałem rozpisać | |
sinx + 2cosx |
| x | ||||||||||||
tangens ze wzoru tg x= | i przy wyznaczaniu tg | wychodzi | |||||||||||
| 2 |
sinx | ||
a mnie lewa strona wyszła | ||
1+cosx |
2sinx*cosx | cosx | 2sinx*cosx | cosx | |||||
L = | * | = | * | = | ||||
1+2cos2x−1 | 1+cosx | 2cos2x | 1+cosx |
sinx*cosx | cosx | sinx*cos2x | sinx | |||||
= | * | = | = | = | ||||
cos2x | 1+cosx | cos2x(1+cosx) | 1+cosx |
sin(2*x2) | 2sin(x/2)*cos(x/2) | |||
= | = | = | ||
1+cos(2*x2) | 1+2cos2(x/2)−1 |
2sin(x/2)*cos(x/2) | ||
= | ||
2cos2(x/2) |
sin(x/2) | x | |||
= | = tg | |||
cos(x/2) | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |