geometria
333: Bok rombu ma długość 20, a różnica długości przekątnych tego boku jest równa 8. Oblicz pole
tego rombu.
3 kwi 19:58
Blee:
a − b = 8
a2 + b2 = 202
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a,b −−− długości przekątnych)
wyznacz a,b i następnie oblicz pole rombu
3 kwi 20:03
Blee:
poprawka
PS. Spodziewam się a=24 i b = 12
3 kwi 20:04
Blee:
a = 32 i b = 24 miało być
3 kwi 20:05
Eta:
Można tak : bez wyznaczania długości przekątnych
| | fe | |
f−e=8 i f2+e2=4a2 ⇒ (f−e)2+2fe=4*400 /:4 ⇒ |
| =P=400−16 |
| | 2 | |
P=384
========
3 kwi 20:53