Równosc do szescianu
Gustavo: Jeżeli zachodzi równosc a−1/a=3sqrt(2), to wyrażenie a3−1/a3 ma wartosc:
Ma wyjsc 63sqrt(2).
3 kwi 20:51
szymczyk: a3−1/a3.=(a+1/a)3 − 3(a+1/a)
3 kwi 21:02
Gustavo: Dzięki, chociaż jak tak liczę, to czy dobrą formą tego jest np. (a−1/a)3+3(a−1/a)? Wtedy
wychodzi 63sqrt(2).
3 kwi 21:05
iteRacj@:
lepiej zgodnie ze wzorami skróconego mnożenia:
a≠0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3−( |
| )3=(a− |
| )[a2+a* |
| +( |
| )2]=3√2[a2+1+( |
| )2]= |
| | a | | a | | a | | a | | a | |
| | 1 | | 1 | |
=3√2[1+(a− |
| )2+2a* |
| ]=3√2[1+(3√2)2+2*1] |
| | a | | a | |
3 kwi 21:31
Gustavo: k, dzięki
3 kwi 22:11