matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba wymierna
pytanie:
0,(5) jest liczba wymierną ?
3 kwi 18:04
===:
ułamek okresowy mozesz zawsze zamienić na ułameek zwykły
3 kwi 18:08
===:
0,5555555.... = x 5,5555555.... = 10x
5
5=9x ⇒ x=
9
3 kwi 18:10