rownanie trygonometryczne
xyz: wykaż, że równanie nie ma rozwiązania:
cos6x*sin6x=163
Bardzo proszę o pomoc.
3 kwi 12:00
xyz: .
3 kwi 12:19
Lech: Wykonaj podstawienie : cos2x = t , t = < 0;1>
Czyli cos6 x = t3 oraz sin2 x = 1−t , oraz sin6x = (1−t)3
Czyli t3*(1−t)3 = 1/63
Dokoncz ! ! !
3 kwi 12:19
xyz: dziękuję za chwyt

!
teraz już jest prosto!
3 kwi 12:34
Saizou :
| | 1 | | 1 | |
cos6x•sin6x= |
| •(2sinxcosx)6= |
| sin(2x) |
| | 64 | | 64 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−1≤sin2x≤1, zatem zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| sin2x jest ZW=[− |
| , |
| ], |
| | 64 | | 64 | | 64 | |
3 kwi 12:38