cysterna
nie zdam matury: 1. Cysterna kolejowa do przewodu chemikaliów składa się z trzech części: części środkowej w
kształcie walca oraz dwóch części w kształcie półkul, zamykających z obu stron część środkową.
Część walcową cysterny wykonuje się z pojedynczej warstwy blachy, a części półkuliste z warstw
podwójnych. Objętość cysterny ma być równa 18π m
3.
a) zbadaj, jaka powinna być średnica i długość cysterny, aby na jej wykonanie zużyć jak
najmniej materiału.
b) wiadomo, że 1m2 blachy kosztuje 500 zł. Oblicz, ile wynosi koszt materiału potrzebnego do
wykonania tej cysterny.
| | 4 | |
w podpunkcie a) liczę ze wzoru na objętość: πR2H+ |
| πR3=18π (bo objętość to V walca+ V |
| | 3 | |
kuli o takich samych promieniach?)
potem P= 2 x 4πR
2+2πRH (pole dwóch półkul razy dwa, bo z podwójnej blachy + pole boczne
walca)
no i funkcja wychodzi mi taka
| | 4 | | 2R3+27 | |
P(R)= |
| π( |
| ) a wg odpowiedzi powinno wyjść |
| | 3 | | R | |
czy rozumowanie w miarę w porządku i gdzie robię błąd (znając mnie pewnie jakiś głupi
rachunkowy, ale nie umiem wyłapać..)