Pochodna
UczącySię: Witam, potrzebuję policzyć pochodną tego czegoś:
p
b(r) = 2πr *
√100 − 4r2
| | 2π | |
pb'(r) = |
| * ( −8r ) i tutaj już coś jest źle ale nie wiem co  |
| | 2 * √100 − 4r2 | |
3 kwi 20:32
sebix: tutaj jest mnozenie: a*b = a' * b + a * b'
3 kwi 20:44
jackie chan:
2πr *
√100−4r2
pochodna iloczyny a * b = a' * b + b' * a
u nas a=2πr, b=
√100−4r2
zatem po kolei
pochodna z a = 2π, pochodna z b to jest pochodna zlozona (wiesz jak to dziala ?)
| | 1 | |
i wynosi |
| * (−8r) |
| | 2√100−4r2 | |
zatem mamy
| | 1 | |
2π * √100−4r2 + |
| * (−8r) * 2πr |
| | 2√100−4r2 | |
3 kwi 21:00
UczącySię: Wiem o co chodzi mniej więcej ze złożoną, ale jak to dokładnie działa to nie do końca.
Patrzyłem na przykłady tutaj na forum z pochodnej złożonej ale przykłady tam wydają się
prostsze
3 kwi 21:23
jackie chan: no ze robisz pochodna zewnetrzna i wewnetrzna
np.
| | 1 | |
pochodna z √2x = |
| * (2) |
| | 2√2x | |
| | 1 | |
(bo pochodna z pierwiastka to |
| no i wewnatrz pierwiastka jest (2x) a |
| | 2pierwiastkek... | |
pochodna z 2x to 2
sprobuj policzyc pochodna zlozona np.
sin
2(3x) (zauwaz ze tutaj mamy potrojnie − potega, potem sinus, i na koniec to co w srodku
sinusa)
3 kwi 21:27
UczącySię: Z tym pierwiastkiem to wiem, bo to po prostu wzór, ale z czego dokładnie to wynika to już nie i
dlatego nie do końca rozumiem.
Co do przykładu to nie za bardzo mam pojęcie jak to się rozbija, ale czy to będzie sin(6x) ?
3 kwi 21:47
UczącySię: Hmm, chyba tak nie będzie
3 kwi 21:50
UczącySię: a(x) = 3x, b(x) = sin x c(x) = x2
v(x) = c(b(a(x))) = (b(a(x)))2 = (sin(3x))2
3 kwi 21:52
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(√x)'=(x12)'= |
| *x12−1= |
| *x−12= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2√x | |
P(r) = 2π*r *
√100 − 4r2 tu masz pochodną iloczynu, aby było łatwiej, to włączymy r pod
pierwiastek
r>0
P(r)=2π*
√100r2−4r4
| | 1 | |
(P(r))'=2π* |
| *(100r2−4r4)'= |
| | 2√100r2−4r4 | |
| | π*(200r−16r3) | |
= |
| |
| | √100r2−4r4 | |
3 kwi 21:56
jackie chan:
[ sin2(3x) ]' = 2sin(3x) * cos(3x) * 3
najpierw potega (pochodna z x2 to 2*x)
potem sinus (pochodna z sinusa to cosinus)
i na koniec pochodna z (3x) to 3
co do tych twoich przejsc to nie rozumiem... ja robie to na logike, a nie na wzorach
3 kwi 22:39
Benny: Jeśli jest to liceum to polecam takie podejście
Pb(r)=√400π2r2−16π2r4 i badać pochodną funkcji pod pierwiastkiem
Max/min √f(x) = max/min f(x) w tym wypadku
4 kwi 12:43
UczącySię: jackie, a na czym ja robię, że tak spytam

Nie znam wzorów i zobaczyłem taki sposób w
internecie, więc uznałem, że nim spróbuję. Wydaje mi się, że robisz na logikę, bo znasz kilka
przykładów podobnych do tego i wiesz co i jak
4 kwi 21:43
UczącySię: Mila i Benny, dziękuję bardzo !
4 kwi 21:44