Podaj wzór ogólny ciągu
Magda: W ciągu arytmetycznym (a
n) dziewiętnasty wyraz jest 4 razy większy od wyrazu piątego. Wiedząc,
że trzeci wyraz wynosi 12, znajdź wzór ogólny tego ciągu.
Poproszę o pomoc, ciągi nie są moją mocną stroną, więc będę wdzięczna jeśli ktoś mógłby mi krok
po kroku wyjaśnić jak powinnam to zrobić
3 kwi 17:27
===:
a1+18r=4(a1+4r)
a1+2r=12
i masz ukłąd 2 równań z dwoma niewiadomymi
3 kwi 17:44
Magda: i z tego wyjdzie mi a
1=6 i wykorzystując to wyliczę r=3, zgadza się? I podłożyć do wzoru, tak?
3 kwi 17:57
Magda: Przepraszam, złe znaki, a1=−6, r=−3, tak?
3 kwi 18:01
===:
sprawdź raz jeszcze
3 kwi 18:02