rónanie z parametrem
00000: Wyznacz wart. parametru m, dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej jedno
rozwiązanie.
mx−m2=4m+4−2x
mx−m2−2m−1=0
1.Jeśli ma 1 roz. to a≠0, czyli m≠0
2. jeśli ma ∞ rozw. to a=b=0, czyli m=0, m=−1
odpowiedź to m∊R−{0,−1}. Skąd to się wzięło skoro w 2. wychodzi, że m=0 lub m=−1?
Jak należy poprawnie rozwiązać taki przykład?
3 kwi 17:25
===:
Ty może wpisz dokładnie treść zadania a nie własne reminiscencje
3 kwi 17:46
00000: Proszę czytać uważnie, trzy pierwsze linijki to treść zadania
3 kwi 18:20
DM: To pierwsze równanie które podałeś nie jest tożsame z drugim.
Jeśli brać pod uwagę to pierwsze równanie to Twoje odpowiedzi nie pasują bo zarówno dla m = 0
rozwiązanie istnieje (x=2) oraz m = −1 (x = 1).
3 kwi 19:36