matematykaszkolna.pl
bryły maugo: W kilka minut lotnisko pokryła pięciocentymetrowa warstwa śniegu. Do usunięcia śniegu z jednej drogi startowej długości 3,2 x 103 m i szerokości 50 m wyruszyły: 4 pługi, 2 odśnieżarki, 5 równiarek i 3 piaskarki. Każda z równiarek ciągnęła za sobą szczotkę w kształcie walca o średnicy podstawy 5 m. Szczotka obracała się wokół osi. Natomiast na każdej z piaskarek znajdowały się 4 m3 piasku. Maszyny te posuwały się z prędkością 40 km/h. Rozwiąż zadania, korzystając z podanych informacji. 1. Zapisz w notacji wykładniczej, ile metrów sześciennych śniegu należało usunąć z drogi startowej. odp. 8x103 2. Oblicz krawędź, jaką musiałby mieć sześcian o objętości równej objętości śniegu na drodze startowej. odp. 20m 3. Ile procent wszystkich maszyn stanowiły równiarki? A. około 36% B. około 0,357% C. około 42% D. około 0,417% odp.A 4. Jaką w przybliżeniu powierzchnię wyczyści jedna obracająca się szczotka, gdy równiarka stoi w miejscu? A. 6,25 m2 B. 18 m2 C. 20 m2 D. 79 m2 5. Ile minut potrzebują maszyny, aby przejechać wzdłuż drogi startowej? odp.4,8 min 6. Czy zasobniki wszystkich piaskarek pomieściłyby piasek usypany w kształ−cie stożka o promieniu podstawy 3 m i wysokości 2 m? Odpowiedź uzasadnij. odp Vs=6πm3 > 3x4m3 → NIE zmieści się Proszę o pomoc do zad. 4 oraz potwierdzenie poprawności odp w pozostałych zad. emotka
3 kwi 12:53
q: w zad.4 C
3 kwi 15:53
maugo: dlaczego?
3 kwi 17:50
annabb: Bo to pole pod szczotką
3 kwi 18:14
aniabb: z braku innych danych uznałam, że jest taka http://www.hammerserwis.pl/wp-content/uploads/2015/05/1.jpg
3 kwi 21:45
maugo: Dzięki, w głowie miałam inną szczotkę. Taką gdzie ten walec jest w poziomie(jak np. w kombajnie czy takiej szczotce Kaśka)
4 kwi 00:03
annabb: Też o takiej myślałam, ale skoro nie dali innych danych i okazało się że są takie szczotki to uznałam że to jedyne wyjście z tej sytuacji
4 kwi 15:41