Dany jest trójkąt ABC
Ktoś: Dany jest trójkąt ABC taki, że AC=2AB. Miara kąta ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary kąta
ABC. Oblicz tangens kąta ACB.
To zadanko juz pojawilo sie na tym forum ale nie rozumiem jednej rzeczy:
2sinα= sin(α+30)
2sinα=sinα*cos30+cosα*sin30
(4−
√3)sinα=cosα
nie wiem jak z tego obliczyc tg, poniewaz teoretycznie powinno sie chyba podzieli przez cos i
| | 1 | |
wtedy wychodzi, ze tgα= |
| ale cosα moze byc chyba zerem a wtedy nie mozna dzielic |
| | 4−√3 | |
3 kwi 21:27
jackie chan: sprawdz co sie dzieje po prostu dla cosα = 0
| | π | |
czyli cosα = 0 dla α = |
| + kπ |
| | 2 | |
to podstawmy do tego rownania
| | π | |
(4−√3)sinα = cosα za alfe |
| |
| | 2 | |
(4−
√3) * 1 = 0
4−
√3 = 0
sprzecznosc, zatem cosinus nie moze byc zerem.
wiec mozesz podzielic
3 kwi 21:33
Mila:

β=γ+30
| 1 | | 1 | |
| *2c*a*sinγ= |
| *c*asinβ − porównanie pól |
| 2 | | 2 | |
2sinγ=sin(γ+30)
cosγ=(4−
√3) sinγ
cosγ≠0 , |bo AB|=c<|AC|=2c
3 kwi 22:28