trójkat
jolka : Trójkąt ABC ma kat prost przy wierchołku B. Dwusieczne kątów CAB oraz ACB są odpowiednio równe
9 oraz 8√2 .Wyznaczyc AC=?
3 kwi 20:53
pomoc drogowa: oraz α+β=90
o
wyliczamy |AC| z obu proporcji:
cosβ = cos(90
o−α)=sinα
Porównujemy 2 równania ze sobą:
| | α | |
musimy jeszcze wyznaczyć cos |
| ,aby wyliczyć odcinek |AC| |
| | 2 | |
| | α | | 9√2 | |
cosα = 2cos2 |
| − 1 = |
| |
| | 2 | | 8 | |
Należy wyliczyć podstawiając do wzoru odcinek |AC|:
| | | | 9*√9√2+8 | | 8 | |
|AC| = |
| = |
| * |
| = √2*√9√2+8 |
| | cosα | | 4 | | 9√2 | |
Jeśli się gdzieś nie machnąłem w obliczeniach to powinno być ok.
4 kwi 16:35
Mila:
Pomysł dobry, ale na pewno masz pomyłkę, bo cosα>1.
4 kwi 20:41
Mila:
A może dane są inne.
Bardzo to irytujące, gdy ktoś wrzuci zadanie i nie ma z tą osobą kontaktu.
Pomoc drogowa napracowała się, a odzewu nie ma.
5 kwi 19:57
pomoc drogowa:
Powiem Ci, że przepatrzyłem jeszcze raz to zadanie, zrobiłem od nowa, no i wychodzi to samo ...
Nie mam naprawdę pojęcia, gdzie może tkwić błąd, ale masz rację, że ten błąd jest, gdyż cosα
wychodzi większy od 1
Ciekawe...
Próbowałem nawet w Cadzie wyrysować taki trójkąt podobny, to z "najdoskonalszego" rysunku jaki
udało mi się wykonać otrzymałem kąty 52∼53
o oraz 38∼37
o.
Ale, gdzie popełniam błąd w obliczeniach, nie wiem
5 kwi 20:43
Mila:
Też liczyłam, ale wychodzi mi sprzeczność. Szkoda, że nie wiemy z jakiego to zbioru,
można by sprawdzić treść. Często są wpisywane zadania z błędami.
Zadanie jest ciekawe.
5 kwi 21:08
Mila:
Miło, że Ty zareagowałeś
5 kwi 21:10
pomoc drogowa: Z tego co sprawdzałem na exelu to wyszło mi takie coś:
cosβ = sinα
na przykładzie kąta α=53
o i β=37
o
ale już
I chyba tutaj tkwi problem.
Ja już dziś wymiękam, jakby ktoś miał ochotę to mógłby pogłówkować,
a jak coś to jutro postaram się to rozkminić.
Dobrej nocki wszystkim
5 kwi 21:42
Mila:
α+β=90
| | β | | α | |
To jest oczywiste, że cos |
| ≠sin |
| bo suma tych kątów wynosi 45o. |
| | 2 | | 2 | |
Czy masz oryginalną treść tego zadania, czy tylko tę z forum?
Dobranoc
5 kwi 22:16
pomoc drogowa: Niestety nie posiadam oryginalnej treści, jedynie
jolka wie czy ta treść jest poprawna.
Poprawiamy to co było źle:
| | β | | α | | π | | α | |
czyli cos( |
| ) = cos(45o − |
| ) = cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Korzystam ze wzoru na różnicę kątów:
| | π | | α | | π | | α | | π | | α | |
cos( |
| − |
| ) = cos |
| cos |
| + sin |
| sin |
| = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | √2 | | α | | √2 | | α | | √2 | | α | | α | |
= |
| cos |
| + |
| sin |
| = |
| (cos |
| + sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wracamy do podstawienia do zadania:
| | | | | | √2 | | α | | α | | 8√2* |
| (cos |
| + sin |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
|AC| = |
| = |
| |
| | cosβ | | sinα | |
Porównujemy oba wzory z długością |AC| :
| | α | | α | | α | |
8(cos |
| + sin |
| )cosα = 9cos |
| sinα / :8cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | 9 | | α | | sinα | | α | |
cos |
| + sin |
| = |
| cos |
| * |
| / : cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | cosα | | 2 | |
Korzystam ze wzoru:
α ≈ 34
o
β ≈ 56
o
Dochodzimy do sedna zadania czyli wyliczenia długości odcinka |AC|:
| | | | 9cos17o | | 9*0,9563 | |
|AC| = |
| = |
| ≈ |
| ≈ 10,38 |
| | cosα | | cos34o | | 0,8290 | |
Dla sprawdzenia:
| | | | 8√2cos28o | | 8√2*0,8829 | |
|AC| = |
| = |
| ≈ |
| ≈ 17,81 |
| | cosβ | | cos56o | | 0,5592 | |
I tutaj znowu dochodzimy do kolejnej sprzeczności. Nie wiem czy znowu gdzieś pomyliłem się, czy
naprawdę dane mogą być źle przepisane.
Jeśli byłby ktoś chętny to sprawdzić, to byłbym wdzięczny, bo bardzo mnie nurtuje to zadanie.
Życzę miłego dnia
7 kwi 10:31
8 kwi 08:18
aniabb: nie doczytałam ze macie już obrazek
8 kwi 08:21
pomoc drogowa:
Dobra kończymy to zadanie

Błąd popełniony został w linijce:
Poprawnie:
| | α | | α | | 9 | | α | |
(1+ tg |
| )2(1−tg |
| ) = |
| * 2 tg |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | α | |
Dla przejrzystości podstawiam tg |
| = t |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
(t− |
| )(t2 + |
| t + 2) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
czyli:
α ≈ 54
o
β ≈ 36
o
Sprawdzenie:
| | | | 9*0,8910 | |
|AC| = |
| = |
| ≈ 13,64 |
| | cosα | | 0,5878 | |
| | | | 8√2*0,9510 | |
|AC| = |
| = |
| ≈ 13,30 |
| | cosβ | | 0,8090 | |
Myślę, że takie przybliżenie jest akceptowalne, dlatego,
iż przybliżenie kąta do pełnych wartości spowodowało zmiany w wartości cos kątów.
Życzę wszystkim miłej niedzieli
8 kwi 11:22