zadanie z parametrem
beata: dla jakich wartości parametru m równanie (m2−1)x2+(1−m2)x+m2−m−2=0 ma dwa pierwiastki
spełniające warunek: suma pierwiastków jest równa sumie ich kwadratów.
Proszę o pomoc
3 kwi 22:00
jackie chan:
1o Δ > 0
2o x1+x2 = x12+x22
gdzie x12+x22 zapisujemy za pomoca wzorow Viete'a w nastepujacy sposob:
x12+x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2
3 kwi 22:30
===:
m=2
3 kwi 22:31
beata: Proszę o całkowite rozwiązanie po kolei
3 kwi 22:50
iteRacj@:
dodam jeszcze do warunków jackie chana
3o m2−1≠0
ten warunek łącznie z 1o jest po to, żeby istniały dokładnie dwa pierwiastki
dalej już dasz radę
3 kwi 23:31
beata: wszystko rozumię tylko chodzi mi tutaj o wyliczenie delty,
4 kwi 07:39
===:
delta jest zarąbista ale w tym zadanku możesz ja pominąć. Powiedz mi dlaczego
4 kwi 09:43
ite:
@duchu puszczy nie lubisz Δ...
a przecież delta jak dzieło sztuki im mniej przydatna tym piękniejsza
Δ=(1−m2)2−4*(m2−1)(m2−m−2)=(m2−1)2−4*(m2−1)(m2−2m+m−2)=
=(m2−1)2−4*(m2−1)[m(m−2)+1(m−2)]=(m2−1)[(m2−1)−4(m+1)(m−2)]=
=(m−1)(m+1)[(m−1)(m+1)−4(m+1)(m−2)]=(m−1)(m+1)(m+1)[m−1−4(m−2)]=
i prawie koniec
4 kwi 11:17
===:
tylko po co mi to potrzebne

Założenia mogę rrozpatrywać w dowolnej kolejności

1) m
2−1≠0 coby równanie było równaniem kwadratowym
m≠−1 m≠1
| | b | |
2) zauważ, że x1+x2=− |
| =1 |
| | a | |
zatem coby x
1+x
2=x
12+x
22 x
1*x
2=0
czyli m
2−m−2=0 ⇒ m
1=−1 m
2=2
m
1 nie spełnia załoenia 1)
Pozostaje jedyna mozliwość
m=2
I tą wystarczy sprawdzić ... ja tam masochistą nie jestem ... i jestem baaaaardzo leniwy
4 kwi 11:36
Beata: No wlasnie nie wim dlaczego mam pominac delte. Prosze o odpowiedz i bardzo dziekuje za
odpowiedz
4 kwi 11:53
===:
Przecież napisałem ... wystarczy, że sprawdzę czy dla jedynego możliwego m
( z pozostałych dwóch założeń) równanie ma dwa pierwiastki
4 kwi 11:56
Beata: Dzieki
4 kwi 11:57
===:
duża rośnij
4 kwi 12:02
===:
jeden z moich BELFRÓW powiadał:
:jeśli idziesz i natrafiasz na ścianę ... masz dwa wyjścia: możesz walić z buta i ze łba w tą
ścianę ... a może zrobić krok do tyłu i popatrzeć czy obok nie ma drzwi."
4 kwi 12:06