z
QWERTY: Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych spełniających jednocześnie dwa warunki: cyfry nie mogą
się powtarzać i liczby są podzielne przez 5
3 kwi 19:36
Blee:
skoro liczba ma być podzielna przez 5 to na ostatnim miejscu może być albo 5 albo 0
1) niech ostatnie będzie 0:
9*8*1
2) niech ostatnia będzie 5:
8*8*1
dodajesz i masz wynik
3 kwi 19:45
QWERTY: czemu 8*8* a nie też 9*9 ?
3 kwi 19:55
QWERTY: na pierwszym miejscu 1 do 9 a na drugim bez 5
3 kwi 19:56
Blee:
1)
na pierwszym miejscu od 1 do 9
na drugim od 1 do 9, ale nie to co było wybrane wcześniej
2)
na pierwszym miejscu od 1 do 9 ALE NIE 5

na drugim miejscu od 0 do 9 ALE NIE 5 i to co wybrane wcześniej
3 kwi 20:12
QWERTY: wykaz ze prawidziwa jest nierownosc
424>330
3 kwi 20:20
Blee:
24 = 3*8 = 6*4
30 = 3*10 = 6*5
więc do wykazania masz:
4
4 > 3
5
to już jesteś w stanie pokazać
3 kwi 20:24
QWERTY: 256>243
3 kwi 20:27