CIĄGI
bluee: Trzy różne liczby rzeczywiste różne do zera tworzą ciąg arytmetyczny, a kwadraty tych liczb
zapisane w tym samym porządku tworzą ciąg geometryczny. Wykaż, że iloraz q tego ciągu jest
równy q=(
√2−1)
2 lub q=(
√2+1)
2.

Zaczęłam od takich założeń:
a,b,c≠0
a,b,c→c
a
a
2,b
2,c
2→c
g
Ale nic konkretnego mi z nich nie wyszło
3 kwi 13:32
bluee: Mam jeszcze coś takiego:
| | n3−1 | | 3n2+1 | |
Udowodnij, że limn→∞ ( |
| − |
| )=−2 |
| | n3+2 | | n2+4 | |
Mi wychodzi −3 ?
3 kwi 13:52
maturka: 1−3=−2
3 kwi 13:55
maturka: Ciąg arytmetyczny a, a+r, a+2r tak oznacz
3 kwi 13:57
bluee: Dzięki za wskazówkę
3 kwi 13:59
maugo: a
n−c. aryt, b
n−c.geom
a
1=a b
1=a
2
a
2=a+r b
2 = (a+r)
2
a
3=a+2r b
3 = (a+2r)
2
Może lepiej tak zapisać te ciągi
3 kwi 14:01
bluee: | | (a+2r)2 | | a2+4ar+4r2 | |
q= |
| = |
| |
| | (a+r)2 | | a2+2ar+r2 | |
4 kwi 19:07
Eta:
a−r,a,a+r −−− ciąg arytm.
(a−r)
2, a
2,(a+r)
2 −−− tworzą ciąg geom.
to a
4=(a−r)
2*(a+r)
2
a
4=(a
2−r
2)
2
a
2=a
2−r
2 lub a
2= r
2−a
2
to r=0 −− ciąg stały nie spełnia warunków zadania ( bo liczby mają być różne)
lub r
2=2a
2 ⇒ r=
√2a lub r= −
√2a
| | (a+r)2 | | a+r | |
zatem q= |
| = ( |
| )2 |
| | a2 | | a | |
| | a(√2+1) | |
dla r=√2a q= ( |
| )2 ⇒ q= (√2+1)2 |
| | a | |
dla r=−
√2a q=.......... q= (1−
√2)
2 = (
√2−1)
2
4 kwi 20:54
Eta:
Następna

...... wrzuciła zadanie i ma to ...............
5 kwi 20:18